Brabantse eierkoeken

Benodigd materiaal en ingrediënten
Bakmateriaal: 2 ovenbakplaten belegd met bakpapier Beslag voor 12 stuks: 2 grote eieren; 150 g kristalsuiker; zakje vanillesuiker; 10 g ammoniumbicarbonaat*; 1 dl warme melk; 200 g tarwebloem

Onder goedkeurende knikjes van het gezelschap dat zich in Nieuwspoort heeft verzameld ter ere van de Wereldeidagen, deelt de Wageningse onderzoeker Raymond Gemen zijn bevindingen over het effect van eiconsumptie op de gezondheid van mensen.

Voornaamste conclusie: het advies van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum, niet meer dan 1-2 eieren per week, is gebaseerd op de verkeerde aanname in de jaren zestig dat het cholesterol in het ei automatisch in het bloed van de consument terecht zou komen. Gemen komt uit op 6 eieren per week voor een gezond persoon. Een fijn bericht voor wie strooit met eieren in een bakrubriek. En o, wat zit zo'n ei barstensvol goede zaken! Reden genoeg om weer eens eierkoeken te bakken.

Nan Oomen vertelt in haar 'Aerpel in 't Potje' (1982), dat de eierkoek eertijds een vast onderdeel van de Brabantse koffietafel was. Men at ze met boter besmeerd en met suiker bestrooid. Rijke mensen aten hem zo zelfs als ontbijt. Eierkoeken zijn typisch iets van onze drie zuidelijke provincies. In Zeeland bijvoorbeeld, waar het recept wat eenvoudiger is, vond men het een probaat middel tegen d'n êêt'n oenger (geeuwhonger). Nog steeds worden bakkers die ze goed maken geëerd.

Eieren en suiker in een kom tot vladikte mixen.

Het rijsmiddel in een maatbeker scheppen, de warme melk erbij roeren en het schuimige mengsel door gesuikerde eieren roeren.

De bloem erbij zeven. Mixen tot een glad mengsel. Toegedekt met plasticfolie 4 uur, maar liever een nachtje, koelen. Zo rijzen en kleuren de koeken beter. Daarna een half uur op kamertemperatuur laten bijkomen.

De oven voorverwarmen op 200¿C

Op beide platen met twee eetlepels zes rondjes van 8-10 cm maken met een flinke afstand ertussen.

Per zes stuks in circa 10 minuten goudbruin bakken op de middelste richel. Warm van het papier pellen. Laten uitdampen op een rooster. Luchtdicht verpakken.

* Ammoniumbicarbonaat is op internet te bestellen bij gezondheidswinkels en molens. Niet schrikken van de bakgeur: die verdwijnt. Wel even de afzuigkap aanzetten.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden