Brabantse designstudenten krijgen Drenten aan de praat

Reportage | Helpen bij een klusje geeft een andere kijk op de provincie van 'turf, jenever en achterdocht'

ELLIS ELLENBROEK

Drenthe, da's veel weiland en stugge mensen, hadden Bouke Bruins (25) en Daan Wubben (23) gehoord. Bruins: "Turf, jenever en achterdocht, daar werd de oude generatie mee omschreven." Sinds kort is het beeld van Bruins toch iets rijker. "Drenten gaan bewust om met de natuur en hun omgeving, zitten niet stil en kijken om naar de buren."

Bruins en Wubben, studenten van de Design Academy Eindhoven, gingen op zoek naar de ware verhalen van Drenthe. Eerst belden ze twee weekenden her en der aan, maar daar kregen ze de bewoners niet mee aan de praat. Toen gingen ze als klusjesman. Met een kar vol gereedschap legden ze het derde en vierde weekend te voet de route van Havelte naar Wapse af. Onderweg deden ze klusjes, in ruil voor een verhaal of een object.

Ze hielpen hooien, vervingen een spiegel of maakten een kas schoon. Ondertussen kwamen de verhalen los. Die verhalen komen terug op de expositie die op 23 en 24 juni in Eindhoven is te zien. Tweede- en derdejaars van de Design Academy geven er hun visie op Drenthe. De gelegenheidsklussers Bruins en Wubben stallen natuurlijk ook hun buit uit, zoals een boterkuip, een hertengewei, een Drentse kei, de as van een hooiwagen en vier liter carboleum, dat in Drenthe op veel schuren zit. "Het was warm en we roken dat spul en toen hebben we gevraagd wat dat was."

Op de Design Academy Eindhoven is Drenthe een vak. Irene Fortuyn, hoofd van de afdeling Man and Leisure, legt uit hoe de school in 2013 een samenwerking sloot met de provincie Drenthe, de gemeente Noordenveld en de twee gevangenissen Esserheem en Norgerhaven in Veenhuizen. De samenwerking, Design Deal, draait om het gevangenisdorp Veenhuizen, een voormalige heropvoedingskolonie voor armen, bedelaars en landlopers die er veen moesten afgraven.

De Design Academy heeft zelfs een huis in Veenhuizen. Het is de uitvalsbasis voor telkens nieuwe studenten, vooral van de afstudeerrichting Man and Leisure. Ze buigen zich over de toekomst van Veenhuizen. De ontwerpers in spe kijken inmiddels ook over de dorpsgrenzen heen, verder Drenthe in.

De website www.collectieveenhuizen.nl geeft een verrassend overzicht van wat de Eindhovenaren al verzonnen hebben. Veel vondsten lijken zo de moeite waard dat ze na het afstuderen van de bedenkers doorontwikkeld en in de markt gezet worden. Neem de fiets met de naam Las-tig. Een bedenksel van Anne Pabon. Het succesvol lassen van de fiets levert gevangenen in Veenhuizen een lasdiploma op. Het rijwiel gaat binnenkort in Den Haag als dienstfiets tussen ministeries fungeren. Fortuyn: "De eerste tien zijn besteld."

Malou van Dijck ontwierp een kastje onder het motto 'nette spullen maken nette mensen'. Meubelmerk Lundia neemt het op in de collectie. Kopers krijgen boenwas bij het kastje van fineer. Hoe beter ze ervoor zorgen, hoe intenser van kleur het wordt.

Designers uit Eindhoven ontwerpen niet alleen mooie spullen, benadrukt Fortuyn, ook diensten, ervaringen en systemen. Twee Franse afstudeerders geven in hun project The White Building de aanzet voor een nieuw gevangenissysteem om recidive te beteugelen. Andere afstudeerders lanceren initiatieven voor welness. Thomas Trum schetst bijvoorbeeld een modderbadparadijs op de humuszuur-rijke restanten van het afgegraven veen.

Dat al die Brabanders in Drenthe bemoeizuchtig kunnen overkomen kan Irene Fortuyn zich voorstellen. Aan de andere kant: "Drenthe heeft ongelooflijk veel aspecten die extra aandacht verdienen. Er is daar zoveel meer, het verhaal van Drenthe kan zoveel subtieler worden verteld." Zou het niet mooi zijn als mede dankzij jonge energie uit Eindhoven Veenhuizen de begeerde plek op de Werelderfgoedlijst van Unesco krijgt? Fortuyn: "Design kan een ongelooflijk verbindend werktuig zijn. Ook in hoe een provincie zich profileert. Daar zit de competitie tussen regio's op dit moment."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden