Brabants genot: veel vanille en minder alcohol

Houdoe. Het is Brabants gezellig in de tuin van de abdij Onze Lieve Vrouwe van Koningshoeve. Onder het wakend oog van broeders en paters, in de schaduw van de trappistenbrouwerij, werd afgelopen donderdag in Berkel-Enschot de Nationale Oogstdag gehouden. Produkten van Brabantse bodem werden hier gepresenteerd aan een ieder die werk maakt van eten.

KARIN VAN MUNSTER

Er werd geproefd en gekeurd, genipt en genoten, maar wat levert die Brabantse bodem nu eigenlijk op? Kaas, brood, vis, vlees, aardappels, groente en eieren. Naar alle waarschijnlijkheid, net als iedere andere provincie. Toch hadden de verschillende produktschappen hun best gedaan een typisch Brabantse exponent naar voren te schuiven. Zo kwamen de eierboeren met 'Brabants Genot', een soort advocaat maar dan met veel vanille en minder alcohol. In ieder geval lekkerder dan advocaat en met minder kleurstoffen bereid, want de vla is niet hardgeel maar zachtbeige. De Brabantse bakkers gebruikten de kloostertuin om het publiek te laten kennismaken met klontjesmik. Wat is klontjesmik? Een soort Fries suikerbrood, maar dan met citroen in plaats van kaneel.

OUDERWETS SPEK De slagers hadden voor de gelegenheid een varken ouderwets laten vet mesten, om het verschil met vroeger te kunnen demonstreren. Varkensvlees is tegenwoordig een stuk magerder, doordat moderne beesten op computergestuurd dieet worden gezet. Vroeger mochten biggen gewoon alles opschrokken wat de boer kwijt wilde. Het verschil is duidelijk te zien. Een ouderwetse zij spek bestaat voor de helft uit een witte laag vet, terwijl er in het huidige spek vooral veel laagjes vlees zitten. De dij van het volgemeste varken hadden de slagers gebraden, en leverde ter plekke ham van het been. Niet alle heimwee naar smaken van weleer is terecht, bleek na het proeven van de dikbilham. Veel te zout.

Ontegenzeggelijk lekker was de kaas in de Brabantse zuiveltent. De biologische roodbacteriekaas van zuivelboerderij De Zwaluw smaakt zacht en naar stal tegelijk. De Grand Ribeaupierre wordt naar oud Frans recept met Hollandse biologische melk gemaakt door een moeder en een dochter in Udenhout. De halfrijpe kaas wordt met een mengsel van zout, wijn en de corrine-bacterie ingewreven, en dat levert na een paar weken een heerlijk kaasje op. Omdat er in Nederland nog een beetje vies wordt gedaan over kaas met een briekorst, dat wil zeggen, een korst die een beetje plakt en afgeeft, krijgt de kaas een plastic laagje. Maar in Frankrijk eten ze 'm zo op. Albert Heijn heeft de kaas een tijd in de schappen gelegd, maar daar viel-ie niet op. Nu wordt de Ribeaupierre in bijna alle natuurvoedingswinkels verkocht.

In de tent van de aardappels lag een berg reusachtige goudgele piepers. Platina, een nieuwe merk waarmee Brabant de rest van het land hoopt veroveren. De aardappel was van een milieuvriendelijk ras, vertelde de fabrikant, maar dat betekent gewoon dat de aardappel met evenveel bestrijdingsmiddelen wordt geteeld als het bintje en de eigenheimer. Ze hebben tijdens de kweek alleen geprobeerd de aardappel resistent tegen zoveel mogelijk ziektes te maken. De Platina moet zich bijzonder goed lenen om te poffen. Maar wie poft er nog tegenwoordig? Alleen de oudere consument, die in de jaren zeventig wel eens een bistro bezocht, weet hoe lekker het is om een aardappel met een beetje zout en boter uit het zilverfolie te lepelen. Tegenwoordig krijg je de 'jacked potato' alleen nog maar bij de Argentijnse vleesketen Los Gauchos. Dat is dan ook precies de reden dat het Nederlands Aardappelbureau binnenkort een campagne start. Speciaal gericht op jonge mensen die niet kunnen poffen. Die niet weten dat je de rauwe aardappel eerst met een vork moet bewerken voordat-ie de oven of de magnetron in gaat, of tussen de kooltjes van de barbecue wordt gestopt. Geduld moet je hebben, dat wel, maar als je dan die zachte aardappel combineert met een klodder zure room, of een beetje geraspte kaas, een reepje uitgebakken spek... waarom nog wachten op een reclamecampagne?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden