Update

Brabant wil dat België opslag kernafval beter onderzoekt

Een deur met verbodsborden voor een opslagplaats met radioactief kernafval. © ANP Beeld
Een deur met verbodsborden voor een opslagplaats met radioactief kernafval. © ANP

Brabant dringt bij België aan op nader onderzoek naar de opslag van radioactief kernafval in diepere kleigronden aan de Nederlandse grens. De zuiderburen koersen aan op opslag in de relatief ondiepe Boomse klei.

Brabant wil dat België eerst de mogelijkheden onderzoekt naar opslag in de veel dieper gelegen Ieperiaanse kleilaag.

In de ondiepe laag loopt de kwaliteit van het grondwater meer gevaar. Dat zei gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant Yves de Boer vandaag in een eerste reactie op onderzoek door hoogleraar geohydrologie Theo Olsthoorn van de TU Delft. De Boer gaf verder aan niet blij te zijn dat de Belgische regering Brabant onvoldoende betrekt bij de discussie over de ondergrondse opslag van kernafval.

De kleilagen verschillen in dikte van gebied tot gebied. De Boomse kleilaag bevindt zich over het algemeen op 200 meter diepte. De Ieperiaanse kleilaag is begint op meer dan 300 meter diepte.

Hoe dan ook gevaarlijk

Ondergrondse opslag van kernafval is per definitie gevaarlijk. Het is niet de vraag of, maar wanneer de vaten met afval gaan lekken, met alle gevolgen voor de volksgezondheid en milieu. Dat zegt campagneleider Kernenergie van Greenpeace Nederland Ike Teuling. Zolang er geen adequate oplossing is voor de opslag moet er gestopt worden met het produceren van kernafval, aldus Teuling.

Risico's te groot
Het Brabantse drinkwaterbedrijf Brabant Water wijst de opslag fel van de hand. De risico's voor de volksgezondheid zijn te groot. Het drinkwaterbedrijf dringt aan op nader onderzoek naar opslag van kernafval in de diepere Ieperiaanse kleilaag. Directeur van Brabant Water Guïljo van Nuland heeft dat vandaag in Den Bosch gezegd bij de presentatie het rapport van hoogleraar geohydrologie Theo Olsthoorn.

Volgens Van Nuland warmt door de ondergrondse opslag in de Boomse kleilaag het grondwater met 6 graden op. Verder loopt de opslag op die diepte gevaar bij eventuele bevingen van de aarde. Als er iets misgaat dan loopt de drinkwatervoorziening voor 3 miljoen mensen grote risico's, aldus Van Nuland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden