Brabant strenger op megastal

den bosch – Noord-Brabant scherpt het verbod op megastallen verder aan. Dit voorjaar besloot de provincie al dat stallen niet groter mogen worden dan 2,5 hectare. Voor boeren die toen al een ’concreet initiatief’ hadden genomen tot de bouw van een megastal, maakten Provinciale Staten een uitzondering. Die uitzonderingsregel is onduidelijk, vindt een meerderheid van de Staten. „Telt een borrel van een boer met een wethouder als concreet initiatief?”, vroeg PvdA-Statenlid Rob Wagemakers zich gisteren af.

Veel boeren zullen proberen onder de uitzonderingsregel te vallen, zo vreesden SP, VVD, PvdA en ChristenUnie-SGP. Dat zou zorgen voor een hausse aan bouwinitiatieven. Boeren moeten daarom kunnen aantonen dat hun gemeente al vóór het megastallenverbod van 19 maart schriftelijk medewerking heeft beloofd aan hun stal, zo stelden de partijen gisteren. Volgens CDA-gedeputeerde Ruud van Heugten is dat ’de spelregels veranderen tijdens het spel’. „Het klopt niet dat er geen criteria zijn”, stelde hij. Toch beloofde hij de wens van de Statenmeerderheid uit te voeren.

Van Heugten had al toegezegd alle lopende zaken aan de Staten voor te leggen. Dat duurt te lang, vindt Veerle Slegers van de SP. „Ik heb al meerdere malen om die lijst gevraagd, maar hij komt maar niet. Dit leidt tot onduidelijkheid bij gemeentes, boeren en omwonenden.”

Bovendien kreeg Slegers de indruk dat Van Heugten mondelinge beloftes aan de boeren zou willen laten meetellen, tegen de wens van de Staten in. Ze beschuldigt lokale CDA-wethouders van ’vriendjespolitiek’ ten gunste van boeren. „Dit soort afspraken wordt in gemeenten vaak onderhands geregeld, aan de keukentafel.” Zo’n ’keukentafeldeal’ is niet voldoende, is nu afgesproken.

De CDA-fractie keerde zich als enige tegen het voorstel. „Een mondelinge afspraak is ook rechtsgeldig”, stelde Conny Kerkhof. Het CDA vreest schadeclaims van boeren bij de provincie.

De afgelopen weken droegen Brabantse gemeenten al een aantal uitzonderingsgevallen aan. „In het kleine Reusel-De Mierden zijn dat er al vier”, weet Slegers. In totaal maken ongeveer zeventig bedrijven een kans, schat het provinciebestuur. Van Heugten beloofde opnieuw snel met een lijst te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden