Brabant plakt extra week aan winterstop

BREDA - In de dikke Van Dale staat het in vijf woorden droog omschreven. Een derby is een 'sportwedstrijd tussen twee naburige plaatsen'. Geen woord over eventueel daarmee gepaard gaande oplaaiende emoties, niets over eventuele excessen.

De voorzichtige definitie siert van meneer Van Dale, zo bleek zaterdag, want NAC - Willem II (0-0), een van de weinige duels die voor een derby mogen doorgaan, was een wedstrijd waarbij zowel op als rond het veld de lethargie heerste. Zelfs het kortstondig optreden van Yassine Abdellaoui, de voormalige rebel uit het Tilburgse kamp, bracht de bloedeloze broederstrijd niet over het dode punt. Afgezien van het in brand steken van een Willem II-vlag met de plagerige tekst 'NAC + Abdellaoui naar de eerste divisie' was de vrede aan de Beatrixstraat getekend nog voor de wedstrijd goed en wel begonnen was.

Jan Reker en Ronald Spelbos waren daarom na afloop sneller dan ooit klaar met hun wedstrijdbespreking. Ze lepelden braaf op, hoe NAC in de eerste helft enkele kansen verwierf en constateerden dat Willem II in het vervolg nauwelijks nog in problemen kwam. Einde verhaal, zo leek het. Maar de technisch directeur van de Tilburgers, schoof, nadat hem een jonge jenever werd voorgehouden, opnieuw enthousiast aan aan tafel om - nu in de hoedanigheid van voorzitter van de CBV (Coaches Betaald Voetbal) - het reilen en zeilen in Zeist subtiel op de ontleedtafel te leggen.

Over de programmering van de competitie deden in een recent verleden Michael van Praag (Ajax) en Jorien van den Herik (Feyenoord) al een aardig boekje open. Reker - nooit wars van krachtige uitspraken - deed het zaterdag nog eens dunnetjes over.

De strekking van Rekers' betoog liet niets aan duidelijkheid te wensen over: de KNVB voert een ad hoc-beleid. Daar gaf het bondsorgaan onlangs al blijk van, toen het geen passend antwoord had op de vraag of Ajax 2 bij het veroveren van de nationale beker op het Europese plan mocht deelnemen. Reker voerde zaterdag moeiteloos een ander heikel punt ten tonele. “Neem de ontknoping van de competitie. Op de laatste wedstrijddag staat Roda JC - Feyenoord gepland. De reglementen eisen dat beslissende duels op de slotdag gelijktijdig (dus op zondag) verspeeld worden. Maar risicowedstrijden zijn in Kerkrade op zondag uit den boze. De reactie van de KNVB? 'Dan hebben we een probleem'. Ze schuiven in Zeist alles op de lange baan, zonder enige visie. Draai de wedstrijden tussen Roda JC en Feyenoord om en de kwestie is opgelost. Simpel toch?”

Het gebrek aan visie spreekt volgens Reker ook uit een aantal andere zaken. De planning van een vriendschappelijke interland vlak voor Feyenoord - Ajax vindt hij een miskleun van jewelste en met het vaststellen van de duur van de winterstop is ook te lichtvaardig omgesprongen. Reker: “Na zijn entree bij het Nederlands elftal heeft Hiddink onmiddellijk gepleit voor het aantrekken van meer professionals. Een goede ontwikkeling. Jammer genoeg hebben de echte kenners bij het vaststellen van het competitieprogramma echter nog altijd geen inspraak. Vind je het dan gek dat we maar twee deelnemers in de UEFA Cup hebben? Dat ligt niet aan FC Twente, Vitesse en PSV. Kijk naar de rustperiode die we nu hebben gekregen: twee weken, waarin NEC en Ajax ook nog een inhaalwedstrijd op hun bord kregen geschoven. Ik heb Louis van Gaal al voorspeld, dat hij het door het overladen programma in de tweede competitie heel moeilijk gaat krijgen.”

Reker vindt in Ronald Spelbos een warm medestander. De NAC-trainer is gecharmeerd van het Duitse competitiemodel, waarbij de spelers twee maanden rust krijgen. “Zo'n periode geeft spelers de mogelijkheid hun blessures goed te laten genezen. Nu stuur je de jongens een week naar huis om daarna geconfronteerd te worden met afgekeurde velden.” Spelbos' klacht heeft uiteraard alles te maken met de problemen rond zijn smalle selectie. Nu Van Hooijdonk naar Celtic is vertrokken, heeft hij nog slechts de beschikking over vijftien fitte spelers. Zondervan komt dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie, Gesthuizen staat zeker nog twee maanden buitenspel en ook Van Wonderen en Sas zijn nog niet speelklaar.

Om het spelerspotentieel op peil te houden zal de Bredase club op zoek moeten naar verse krachten, beaamt Spelbos. De club speurt inmiddels naarstig rond, maar de vraagprijzen zijn volgens de technisch directeur “schrikbarend hoog”. Spelbos: “Er zit niets anders op dan geduldig op een goede gelegenheid te wachten. Voorlopig reageren we niet op namen.” De eerste kandidaat die de komende week onder de loep wordt genomen is de Ghanees Osmana Amadu.

Omdat beide trainers in Breda met een ruime ziekenboeg kampten - Reker miste Van Hintum, Van Geel en Bouchlal - had de Brabantse tweestrijd veel weg van een geforceerde verlenging van de rustperiode. NAC opereerde onwennig na het wegvallen van Van Hooijdonk. In eerste instantie hanteerde de ploeg de beproefde speelwijze met de lange trap naar het spitsenduo. Al spoedig bleek echter dat Gerritsen - de voorlopige vervanger van Van Hooijdonk - niet over dezelfde fysieke mogelijkheden beschikt. Spelbos daarover: “Hij zal, wil hij overleven, op dat punt zijn schroom moeten laten varen.”

Omdat ook Lammers zich regelmatig liet aftroeven, switchte de thuisclub naar een strategie waarbij de middenvelders Brusselers en Remie op de vleugels hun geluk beproefden. Dat leidde tot een paar gevaarlijke momenten voor het doel van Jansen, maar meer dan een schot tegen de paal van Lammers leverde het offensief niet op. Pas toen de in augustus door Reker verstoten Abdellaoui zich in de tweede helft gevaarlijk dicht bij de Tilburgse aanhang ging warmlopen, klonken de eerste spreekkoren. Te laat om de twee Brabantse middenmoters nog tot positieve daden te inspireren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden