Brabant moet wennen aan de komst van wilde zwijnen

Niet jagen is geen optie, zegt meerderheid Provinciale Staten

Wilde zwijnen zorgen voor een fikse ruzie tussen politici, jagers, boeren en natuurbeschermers in Noord-Brabant. Officieel komt het zwijn in de provincie niet voor, maar het beest trekt zich steeds minder aan van de 'nulstand' die politiek is afgesproken. Faunabeheerseenheid Noord-Brabant schat het aantal zwijnen nu op ongeveer tweehonderd, waarvan meer dan de helft leeft in het Leenderbos, ten zuiden van Eindhoven.

De discussie laait op na het eerste dodelijke verkeersongeval met een zwijn in de provincie. In Heusden overleed een 44-jarige man na een nachtelijke botsing met een zwijn. "Het loopt finaal uit de hand, en niemand luistert", zegt Janus Scheepers, voorzitter van de afdeling Kempen Zuid-Oost van boerenorganisatie ZLTO.

"Ik ken verplegend personeel dat 's nachts niet meer naar het werk durft te rijden. Bij boeren gaan zwijnen genadeloos te werk. Ze wroeten zo een heel aardappelveld bloot. Die aardappels kun je niet meer verkopen." De dieren zijn in Brabant waarschijnlijk illegaal uitgezet. Door jagers, denken de boeren, om wat te jagen te hebben. Sommige groepen plezierjagers doen niet goed genoeg hun best om het zwijn weer weg te krijgen, oordeelt Scheepers.

Afgelopen jaar waren er dertien botsingen met een zwijn. Ter vergelijking: er waren bijna zeshonderd botsingen met reeën. Johan van den Hout (SP), gedeputeerde ecologie en handhaving, betreurt het dodelijke ongeval. "Maar ik vind dat het zwijnenprobleem meevalt. Voor de natuur is de komst van zwijnen grosso modo een verrijking. Ze zijn ontzettend goed voor het onderhoud van het bos." Getroffen boeren moeten zelf maatregelen treffen, zoals het omheinen van hun akkers met stroomdraad, vindt Van den Hout.

De gedeputeerde wil liefst af van de nul-afspraak. "Die is niet realistisch. Als de zwijnen eenmaal ergens zitten, krijg je ze niet meer weg. Wij hebben voorgesteld om een leefgebied voor ze te maken. Dan kun je ze elders in de provincie makkelijker bestrijden." Maar een rechtse meerderheid in Provinciale Staten houdt vast aan het streven naar nul. Van den Hout zegt daarom 'alle wettelijke middelen' te gebruiken om het aantal zwijnen zoveel mogelijk terug te dringen.

Het CDA betwijfelt dat. "De gedeputeerde straalt uit dat hij de zwijnen zo veel mogelijk met rust wil laten", zegt René Kuijken, lid van coalitiefractie CDA in Provinciale Staten. Kuijken wil dat jagers nachtkijkers mogen gebruiken. Nu is dat niet toegestaan. "We moeten proberen zo dicht mogelijk tegen de nul te zitten. Noord-Brabant is een ander gebied dan de Veluwe. Het landschap is een mozaïek met plukjes bos. Zwijnen waaieren daarover uit. Niet jagen is geen optie."

De Brabantse Partij voor de Dieren wil de zwijnen juist met rust laten. Net als Harm Niesen, voorzitter van de Faunabescherming. "Door te jagen vergroot je de kans op aanrijdingen, omdat het wild in paniek raakt", zegt hij. "Bij wilde zwijnen is ook aangetoond dat ze meer jongen produceren als er intensief op ze wordt gejaagd. Voor automobilisten is het vooral een kwestie van gewenning en voorlichting. Ze moeten erop bedacht zijn dat ze wild kunnen tegenkomen."

undefined

Ermelo worstelt met wilde-zwijnenplaag

Ermelo op de Veluwe heeft last van een groep bijzonder brutale zwijnen. Ze wandelen de dorpen in, en plunderen containers op zoek naar appels. "Prachtig om te zien", zegt Henne de Ruiter, 'groene handhaver' bij de gemeente. "Maar het kan natuurlijk niet in de bebouwde kom." De Ruiter gaat na meldingen van burgers 's nachts op pad, om de zwijnen met een groot licht en een alarmpistool te verjagen. Treft ze zwijnen buiten het dorp, dan schiet ze die af.

De zwijnengroep in Brabant is een kleintje vergeleken met die op de Veluwe. Vorig jaar waren er 3800 zwijnen, zo schat de Vereniging Wildbeheer Veluwe. Er mogen ruim 1300 dieren rondscharrelen, de rest moet worden afgeschoten. Dat leidt ook op de Veluwe tot discussie. Volgens de Faunabeheerseenheid Gelderland blijft de jacht nodig, omdat de groep anders zou groeien tot 20.000.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden