Brabant is best vega, hoor!

Jeroen Thijssen is culinair journalist en schrijver. mail@jeroenthijssen.nl

Bij ons onder de grote rivieren gaat het weer mis. 'Restaurants in zuiden hebben vegetariër weinig te bieden', kopte deze krant onlangs. De Vegetariërsbond heeft dat ontdekt bij de verkiezing van de vegahoofdstad van de vier gewesten, in het kader van de Vegetarische Restaurantweek.

Altijd weer die randstedelingen, zeggen mijn dorpsgenoten dan.

De Vegetarische Restaurantweek is als andere restaurantweken: zeven dagen van het jaar, dit keer van 7 tot en met 13 oktober, presenteren restaurants een speciaal vegetarisch menu voor vijfentwintig of veertig euro. Daar zitten grote restaurants tussen, sterrenrestaurants zelfs: De Librije in Zwolle die drie Michelinsterren op de koksmuts heeft, en Vermeer in Amsterdam met één ster.

Het zijn aangename prijzen voor een driegangenmenu, vegetarisch of niet, maar wat krijg je nu voor je geld? Alle restaurants benaderen is wat veel werk, maar geografisch de meest van elkaar verwijderde bellen geeft een aardig overzicht. En als we toch op de kaart kijken, kunnen we meteen zien hoe de verdeling van vega-restaurants over het land is.

De meest noordwestelijke is 1619, te Andijk, in Noord-Holland. Deze provincie doet mee met elf restaurants. Wat staat er bij 1619 op het menu? Dat willen ze niet zeggen. "Het is een verrassingsmenu." In elk geval vegetarische mezze ofwel anti-pasti.

In Zeeland doen drie restaurants mee, waarvan Stadhuis in Oostburg het meest zuidwestelijke is. Een couscous-empenada met muntsaus kookt de kok van Stadhuis, met dan een biefstukje van aubergine en kidneybonen, courgette-chutney en gegrilde polenta met kruidenolie. Klinkt heerlijk, je zou er vegetariër van worden

En Limburg, die meest zuidoostelijke regio van Nederland? Daar gaat de klacht van de Vegetariërsbond vast over. In Limburg staan twee restaurants op het lijstje. Waaronder tweesterrenrestaurant Leuf, dat nog niet weet wat er op de kaart zal staan.

Groningen dan, de laatste stop. Groningen is vegahoofdstad van het noorden. In Groningen doen heus wel twee restaurants mee. Twee! En in Friesland hetzelfde. Hoezo, zeuren over het zuiden?

Het Land van Kokanje in Groningen, heeft wel een hongerwekkend menu. Bitterbal van gerookte koningsoesterzwam als voor-, en het vijgenfestijn als hoofdgerecht; dat klinkt naar meer. Moeten wij in het zuiden uit schaamte voortaan met ons hoofd onder het kussen slapen? Neen. Kijk naar de aantallen. Natuurlijk, Limburg heeft er schandalig weinig. Zeeland mag je niet bij het zuiden rekenen. En Brabant, Brabant heeft de meeste deelnemers van alle provincies: negentien. Alleen Zuid-Holland heeft er evenveel.

Nog mooier: restaurant Pollevie, in de nabijgelegen provinciehoofdstad, is doorgedrongen tot de finale van de Duurzaamste Restaurant verkiezing. Drie finalisten zijn er. De tweede kandidaat is De Gulle Waard in, jawel: Winterswijk. Als derde dingt mee restaurant Dwars in Amsterdam.

Nou vooruit. De hoofdstad mag ook meedoen. Doen we niet moeilijk over, hier in het zuiden. Morgen maakt de organisatie de winnaar bekend.

Zou er voortaan íets meer onderscheid gemaakt kunnen worden tussen Zeeland, Limburg en Brabant? Of is het inderdaad zoals mijn dorpsgenoten zeggen: het westen kent maar één zuiden, dat begint bij Nieuwegein?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden