Brabant beperkt stilletjes veehouderij rond natuur

In het diepste geheim heeft de provincie Noord-Brabant besloten de veehouderij verder aan banden te leggen. De maatregel is vanochtend vroeg ingegaan, en pas vannacht bekendgemaakt. Boeren in de buurt van natuurgebieden mogen niet meer stikstof gaan uitstoten dan ze nu doen. Dat maakt het voor boeren in grote delen van de Brabantse Peel en de Kempen veel lastiger om uit te breiden.

Die twee regio's in Oost-Brabant worden zwaar belast door veehouderij. De Brabantse Peel huisvest op dit moment 40 procent van alle varkens in Nederland. Het besluit van het provinciebestuur werd geheim gehouden om te voorkomen dat boeren op de valreep nog een vergunning zouden aanvragen onder de oude regels. Eerdere aanscherpingen van de veehouderijregels in Brabant zorgden voor honderden extra aanvragen.

De maatregel is volgens de provincie nodig om kwetsbare natuurgebieden te beschermen, zoals de Kampinaheide en de Peel. "Met name in kwetsbare natuurgebieden als hoogvenen en vennen is de neerslag van stikstof hoog", zegt Anne-Marie Spierings (D66), gedeputeerde van agrarische ontwikkeling. "We zien dat vennen in hoog tempo volgroeien met planten die er niet thuishoren. De biodiversiteit neemt af."

Vooral binnen een straal van ongeveer twintig kilometer rond deze Natura 2000-gebieden zullen boeren te maken krijgen met de strengere eisen. Niet toevallig is dit ook het gebied waar de meeste inwoners klagen over de intensieve veehouderij. Het provinciebestuur van VVD, SP, D66 en PvdA wil zo twee vliegen in één klap slaan.

"We dagen boeren uit om nog verder te verduurzamen", zegt Spierings. Volgens haar kunnen boeren met innovatieve stalsystemen hun stikstofuitstoot verlagen, en zo alsnog groeien. "Er zijn allerlei oplossingen voor. Het bekendst zijn de luchtwassers, maar het is ook mogelijk de uitstoot te beperken door bijvoorbeeld de temperatuur in de stal een paar graden te verlagen."

Vandaag worden ook nieuwe landelijke stikstofnormen van kracht, voor de uitstoot per provincie. Het Rijk geeft provincies de mogelijkheid om zelf strengere regels op te leggen. Brabant maakt nu gebruik van die mogelijkheid.

Het rommelt in de provincie al langer rond de veehouderij. Zes jaar geleden was er een burgerinitiatief tegen de intensieve veehouderij, dat 33.000 Brabanders tekenden. Sinds vorig jaar krijgen boeren alleen nog toestemming om uit te breiden als ze aantonen dat ze iets extra's doen voor mens, dier en milieu. Maar die regel legt de stikstofuitstoot nog niet genoeg aan banden, vindt het provinciebestuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden