Review

Braaf optreden verdringt de sinistere Johnny Dowd

'Als rock 'n roll een religie is, ben ik de dominee die een kerk zoekt', zo zong Johnny Dowd vorig jaar op 'Wrong side of Memphis'. De 50 jarige Amerikaanse singer/ songwriter heeft inmiddels de daad bij het woord gevoegd. Wegens het succes van dit indrukwekkende debuut verruilde hij zijn bestaan van verhuizer en klusjesman voor dat van rondreizend 'dominee'.

Zodoende heet Dowds kerk deze week het vaderlandse clubcircuit en deed hij dinsdag Tivoli aan. De opkomst was helaas even mager als het gebodene, want zo naar de keel grijpend als Dowd zich op zijn platen betoont, zo kleurloos etaleerde hij zich met band op het podium. Wellicht omdat de man in jarenlang isolement vertoefde en zijn eigen zielenroerselen aan aan bandrecordertje op een met whiskeyflessen bezaaid tafeltje toevertrouwde, kon hij nauwelijks overbrengen wat hem bewoog.

Hij bezit een stem uit de ondergrondse, van een uit het niets opdoemende outsider die zich aan stijl noch trend stoort. Ook op zijn nieuwste plaat word je meegezogen in een waggelende stoet aan songs die nergens bij willen horen. Kermisdeuntjes, soep-blues en ketelmuziek vormen weer het decor voor Dowds in verwrongen parlando gezongen litanieën. Zijn onvaste stem komt sinister over, de huiveringwekkende instrumentatie doet de rest. Dowd identificeert zich met losers en marginalen die pas later de eer ontvangen die hen toekomt, zoals country-legende Hank Williams. Diens 'Pictures from life's other side' uit 1951 werd niet voor niets de titel van zijn nieuwste cd.

In Tivoli wilde het concert maar niet op gang komen en bleef het bij rook zonder vuur. De drummer rommelde met rake tikken, de toetsenman toverde farfisa walsjes en tingeltangelpiano uit zijn instrument en een met kinderlijke staartjes getooid zangeresje deed zichtbaar haar best. Soms ging Dowd vervaarlijk loos en klonk zijn gitaar als een botsautootje dat uit de bocht vliegt. Maar grotendeels was braafheid troef.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden