Braaf geschreven hoofdstuk uit een geschiedenisboek

Freeheld

Regie: Peter Sollett

Met Julianne Moore, Ellen Page, Michael Shannon, Steve Carell

***

Toen politieagente Laurel Hester in 2005 te horen kreeg dat ze ongeneeslijk ziek was, verzocht ze haar werkgever in New Jersey haar pensioen, opgebouwd over drieëntwintig dienstjaren, uit te keren aan haar partner, Stacie Andree. De twee vrouwen hadden een huis en een samenlevingscontract, maar getrouwd waren ze niet. De autoriteiten zagen geen enkele reden om Hester iets te gunnen wat het exclusieve recht was van gehuwde heteroseksuelen. 'Nog even en het homohuwelijk is een feit', waarschuwt iemand in 'Freeheld', de filmbewerking van de gebeurtenissen.

Het huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht, gesteund door de federale overheid, wérd in Amerika een feit, maar pas in 2015.

Over het verhaal van Laurel en Stacie werd in 2007 een met een Oscarnominatie bekroonde documentaire gemaakt. Actrice Ellen Page, die in 2014 tijdens een speech wereldkundig maakte dat ze lesbisch is, zag er ook nog wel een speelfilm in.

In Freeheld, dat ze medeproduceerde, speelt zij de jonge Stacie, een wat verlegen vrouw die graag aan motoren en auto's sleutelt. Stacie wordt verliefd op de negentien jaar oudere rechercheur Laurel, gespeeld door Julianne Moore. De twee actrices zelf schelen maar liefst 27 jaar - reden voor de Alliance of Women Film Journalists om de film een speciale vermelding te geven voor 'het meest flagrante leeftijdsverschil tussen de hoofdrolspeler en zijn liefdesobject' (lekker onhandig, verwijzend naar traditionele man-vrouwverhoudingen, geformuleerd).

Die kloof kan groot zijn, goed en geloofwaardig zijn ze samen wel. Moore, die eerder, wat achtelozer, een lesbienne speelde in 'The Kids are All Right', gooit moeiteloos haar glamour overboord om een vrouw te spelen die prima functioneert in een harde mannenwereld, maar haar privéleven angstvallig geheim houdt, zelfs tegenover haar partner Dane (Shannon). Page is mooi als een verbaal onhandige aanpakker. Huis, tuin, hond: de twee zijn snel tevreden.

Leuk, van die sympathieke personages die je het beste gunt. Maar regisseur Sollett laat zijn drama wat gemakkelijk, en eendimensionaal, ontaarden in een strijd van de goeien tegen de slechten, energiek aangewakkerd door een luidruchtige Joodse gay marriage-activist (Carrell).

Wat opzet betreft lijkt Freeheld veel op het baanbrekende 'Philadelphia' (1993), eveneens geschreven door scenarist Ron Nyswaner, die daarmee een van de eerste grote publieksfilms creëerde over homorechten (in het vroege aidstijdperk). Een stevige, bijtende, maatschappelijk verontwaardigde tearjerker van een film.

Freeheld haalt dat niveau niet. Misschien doordat de homobeweging in de tussenliggende jaren wat is verzacht. Misschien doordat Nyswaner zijn hoofdpersonages statisch opbouwt en weinig diepte geeft.

Hoe het ook zij, Freeheld is eerder een braaf geschreven hoofdstuk in een geschiedenisboek dan een meeslepende film.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden