Bpost kan het lonken niet laten en doet nieuw bod op PostNL

Kerstdrukte in een brievensorteercentrum van PostNL. Beeld anp
Kerstdrukte in een brievensorteercentrum van PostNL.Beeld anp

Zuinigjes zei PostNL-voorvrouw Herna Verhagen vanmorgen dat ze het bod van het Belgische Bpost op haar bedrijf zal bestuderen. Minister Kamp van economische zaken noemde een eventuele Belgische overname van PostNL 'een stap terug'. Vakbond FNV is sceptisch.

Lidwien Dobber

Ongeveer 2,5 miljard euro biedt Bpost - meerderheidsaandeelhouder: de Belgische overheid - voor PostNL, zo werd zondagavond bekend. Het bedrijf wil dat deels in contanten, deels in eigen aandelen betalen. Per aandeel PostNL biedt bpost nu 5,65 euro; toen Bpost in mei een eerdere poging deed om PostNL over te nemen was dat nog 5,10 per aandeel.

Waarom geloven de Belgen wél in een fusie tussen de Nederlandse en de Belgische postbestellers? Zo stellig zelfs dat Bpost nu ruim 10 procent meer biedt voor PostNL dan in mei?

De Europese postmarkt krimpt; in pakjes bestellen zit nog wel muziek, in brieven bezorgen nauwelijks. Gevolg is dat postbedrijven die voorheen binnen hun landsgrenzen bleven, nu hun opties in het buitenland verkennen. Immers, als het aantal poststukken niet groeit, kan een groter gebied bedienen het verdienmodel van postbedrijven overeind houden. Daarom nam Deutsche Post onlangs het Britse UK Mail over.

3200 nieuwe banen

Omvang doet ertoe. Of, in de woorden van Bpost-topman Koen Van Gerven, gisteren in een toelichting op het overnamebod: "Samen zijn we beter gewapend in de strijd tegen de krimpende postmarkt." Het fusiebedrijf zou 28 miljoen klanten bedienen, zegt Bpost, wat het in staat stelt om 'het hoofd te bieden aan afnemende postvolumes en de universele postdienst te handhaven'.

Volgens de Belgische zakenkrant De Tijd zou 'BpostNL' in grootte het vierde postbedrijf van Europa zijn - met een jaaromzet van 6 miljard euro - en dagelijks 15 miljoen brieven en een half miljoen pakjes bezorgen.

De krant wijst erop dat Bpost goed in de slappe was zit: het heeft 730 miljoen aan contanten. PostNL keert, uit armoe, al een paar jaar geen dividend meer uit aan zijn aandeelhouders. Het Nederlandse bedrijf tobt ook met zijn pensioenverplichtingen; nemen wij PostNL over, belooft Bpost, komen wij de verplichtingen aan gepensioneerden na. Het wil ook 3200 nieuwe banen scheppen.

Dus waarom zijn de Nederlanders zo terughoudend? Belangrijkste reden is dat de Belgische staat grootaandeelhouder is van Bpost. Ook bij het fusiebedrijf zwaait Brussel, met 40 procent van de aandelen, de scepter. Het geprivatiseerde PostNL wil zijn eigen koers varen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden