BP wil geld olieramp Golf van Mexico terug

null Beeld epa
Beeld epa

Het Britse olieconcern BP wil van 'een groot aantal' bedrijven een deel van de schadevergoeding terug die is uitgekeerd in verband met de olieramp in de Golf van Mexico in 2010. Die eis heeft BP neergelegd bij een districtsrechter in het Amerikaanse New Orleans.

Volgens het concern heeft de bewindvoerder die is aangesteld om claims te beoordelen, bedrijven toegestaan hun economische schade als gevolg van de ramp op te blazen. Het zou gaan om honderden miljoenen dollars.

BP wil dat geld terug met rente. Het olieconcern heeft de rechter ook gevraagd de betrokken bedrijven te verbieden hun wat BP noemt 'meevallers' uit te geven.

Juridisch gevecht
Het concern voert al langer een juridisch gevecht om het schadebedrag omlaag te krijgen. BP trof dacht oorspronkelijk 7,8 miljard dollar kwijt te zijn, maar inmiddels is de rekening al opgelopen tot 9,2 miljard dollar.

De nieuwe zet van BP in het juridisch gevecht volgt, nadat dezelfde districtsrechter de bewindsvoerder zes maanden geleden had bevolen zijn beleid bij het beoordelen van de claims aan te passen. Toepassing van dat nieuwe beleid zou volgens het olieconcern bijvoorbeeld betekenen dat een verkoper van dierenhuiden 14 miljoen dollar minder zou hebben gekregen en een bouwbedrijf 8,4 miljoen dollar minder.

Een poging van BP om de betalingen stop te laten zetten in afwachting van de uitkomst van deze en andere nog lopende juridische procedures strandde enkele weken geleden bij het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Explosie
De olieramp voor de kust van Louisiana, de grootste in de Amerikaanse geschiedenis, werd veroorzaakt door een explosie in april 2010 op het boorplatform Deepwater Horizon. Er vielen 11 doden. De totale kosten voor opruimwerkzaamheden, boetes en schadeclaims voor BP bedragen meer dan 42 miljard dollar.

De ramp met 'Deepwater Horizon' in 2010. Beeld epa
De ramp met 'Deepwater Horizon' in 2010.Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden