BP probeerde onderzoek olieramp te beïnvloeden

Olie op het water in de Golf van Mexico, met op de achtergrond de plek waar het olieplatform is gezonken, voor de kust van Louisiana. FOTO ANP Beeld
Olie op het water in de Golf van Mexico, met op de achtergrond de plek waar het olieplatform is gezonken, voor de kust van Louisiana. FOTO ANP

Oliemaatschappij BP heeft geprobeerd een onderzoek naar de olieramp in de Golf van Mexico te beïnvloeden. Dit blijkt uit documenten en e-mails die in handen zijn gekomen van de Britse krant The Guardian en Greenpeace.

Functionarissen van BP hebben geprobeerd controle te krijgen over het fonds van 500 miljoen dollar dat door de oliemaatschappij zelf was opgezet om onafhankelijk onderzoek te doen naar de oorzaken en de gevolgen van de ramp. In de serie e-mails die The Guardian onder ogen kreeg discussiëren verschillende BP medewerkers met elkaar over hoe ze het werk van de wetenschappers, ondersteund door het fonds, kunnen beïnvloeden.

Gunstige gebieden
De documenten en e-mails zullen naar de verwachting de discussie rond BP weer doen oplaaien. Een aantal wetenschappers hadden namelijk al eerder aangegeven dat het bedrijf zich teveel bemoeide met de onderzoeken naar de ramp. Zo probeerde BP de wetenschappers naar 'gunstige' gebieden te sturen of wilde het bedrijf hen onderzoek laten doen naar niet relevante zaken.

Straf
BP riskeert miljarden aan boetes en loopt zelfs het risico om strafrechtelijk vervolgt te worden voor de ramp. De totale aansprakelijkheid hangt af van het eindresultaat van het onderzoek dat wetenschappers deden naar de hoeveelheid olie die uit de pijpleidingen is gekomen en in hoeverre dit het leven in de oceaan en de kust van Louisiana, Mississippi en Alabama heeft aangetast. Volgens schattingen zijn 4,1 miljoen vaten olie in zee terecht gekomen.

Geen bewijs
In de e-mails is geen bewijs te vinden dat BP medewerkers succesvol waren met manipuleren van het onderzoek naar de ramp. Kert Davies, directeur onderzoek bij Greenpeace in de Verenigde Staten, vindt dat BP met de e-mails een grens overschreden heeft. 'Het is schandalig om te zien hoe de leidinggevenden van het bedrijf discussiëren over wat de beste manier is om de onderzoekers te dwarsbomen. Hun motivatie is helder; ze wilden volledige controle over de uitvoering en uitkomst van het onderzoek.'

Vergadering
Een van de e-mails is afkomstig van Karen Ragoonanan-Jalim, BP-milieufunctionaris in Trinidad. In haar e-mail komen passages van een vergadering in Houma, Louisiana, voor waarin hoog geplaatste medewerkers discussiëren over de vraag welk type onderzoek het best kan uitpakken voor het bedrijf.

Onder agenda punt twee schrijft Ragoonanan-Jalim: 'Discussie over de ramp in de Golf van Mexico en hoe BP dit onderzoek op de lange termijn kan beïnvloeden. Wij geloven dat controle uitoefenen op het onderzoek nuttig is om te begrijpen wat de effecten zijn van olie op het milieu. Kunnen we het onderzoek in de richting sturen van het ondersteunen en opbouwen van het milieu?

Lees hier de e-mails tussen BP functionarissen die The Guardian onderschepte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden