Boze werkgevers: langer vaderverlof is eindeloos graaien in snoepdoos

Beeld afp

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn woest op minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) omdat hij het vaderverlof van twee naar vijf dagen brengt. De organisaties vinden dat Asscher op deze manier een claimcultuur creëert van 'ik heb recht op'.

'De overheid moet eens stoppen met het eindeloos in de snoepdoos van de werkgevers graaien', stelt VNO-NCW op hun site. 'Hoe is het mogelijk dat politici in een tijd dat zoveel ondernemers omvallen zelfs maar denken aan het uitbreiden van verlofrechten.'

Claimcultuur
VNO-NCW en MKB-Nederland vrezen dat het vaderschapsverlof daarmee in een claimcultuur van 'ik heb recht op' belandt, terwijl het nu 'bijna altijd in goed overleg en met maatwerk wordt geregeld'.

Door het nieuwe vaderverlof zullen volgens VNO-NCW en MKB-Nederland werkgevers minder bereid zijn om meer of andere oplossingen aan te bieden. 'Dit is dus helemaal niet in het belang van werknemers.' Volgens werkgevers is het inplannen van vrije dagen goed mogelijk omdat aankomend vaders een bevalling ver van tevoren aan kunnen zien komen.

De wetgever moet zich volgens de organisaties niet bemoeien met het vaderverlof. Het argument dat het 'op kosten van de jonge vader gebeurt' omdat het verlof onbetaald is, verwerpen de werkgevers. De rekening komt links- of rechtsom bij het bedrijf te liggen, stellen zij.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken maakte gisteren bekend dat een vader geen twee, maar vijf dagen vaderverlof krijgt. De vaders moeten deze extra verlofdagen wel zelf betalen.

 
De overheid moet eens stoppen met het eindeloos in de snoepdoos van de werkgevers graaien
Michaël van Straalen voorzitter MKB-Nederland
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden