Boze VU'ers: Stop commercie

Verontrust personeel is 'doorgeslagen managementcultuur' op universiteit zat

Er heerst een 'doorgeslagen managementcultuur', de universiteit lijdt onder 'commercialisering'. Zo klonk het gisteren bij de alternatieve opening van het academisch jaar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Het bestuur van die universiteit wil 33 miljoen euro bezuinigen en daarom moeten er 450 voltijds arbeidsplaatsen verdwijnen bij de ondersteunende diensten. Louter het gevolg van 'efficiency-denken', vindt een groep medewerkers die zich 'Verontruste VU'ers' noemt en die de alternatieve opening heeft georganiseerd.

De universiteit wordt steeds meer als een bedrijf gerund en er is steeds minder ruimte voor 'Bildung', zegt hoogleraar politicologie Henk Overbeek. Studenten moeten meer en meer worden klaargestoomd voor de arbeidsmarkt, en dat zit Overbeek dwars.

Voor hoogleraar culturele antropologie Thijl Sunier is het een reden om het hele officiële gedeelte te boycotten: "Dit is geen tijd voor feestjes. Mijn eigen secretaresse weet niet eens of ze haar baan straks nog heeft." Sunier riep daarom vorige week met twee collega's op tot een boycot van de festiviteiten.

Tijdens de officiële plechtigheid benadrukt collegevoorzitter René Smit dat er ingrijpende veranderingen op stapel staan. De bezuinigingen zijn volgens hem echter noodzakelijk om ook in de toekomst met andere universiteiten te kunnen blijven concurreren en om de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek te kunnen garanderen.

Niettemin staat het bestuur 'open voor een dialoog', zegt hij. De actievoerders kregen daarom gisteren kort de gelegenheid de zaal met hoogleraren, docenten en studenten toe te spreken. Ze oogsten een lang applaus.

Gijsbert Boggia, bestuurder van de onderwijssectie van Abvakabo FNV, stelde het bestuur daarop een ultimatum namens de gezamenlijke werknemersorganisaties. De universiteit moet voor dinsdag 11 september over de brug komen met een sociaal plan voor werknemers die gedwongen ontslagen worden. Ook moet het aantal ontslagen sterk worden verminderd.

Nog deze week is er overleg tussen de bonden en het college van bestuur.

'De kwaliteit van studenten van nu is beter dan ooit tevoren'
Enkele citaten uit de toespraken op universiteiten tijdens de opening van het academisch jaar, gisteren.

"Vroeger kregen bestuurders een zak geld en werden ze op hun blauwe ogen geloofd als ze beloofden dat ze iets aan de kwaliteit zouden doen. Maar nu wordt de beloning gekoppeld aan de daadwerkelijk geleverde prestaties. Heel logisch en wel zo eerlijk."

Staatssecretaris Halbe Zijlstra op de Universiteit Utrecht

"Soms schrik ik 's nachts wakker, klam van het zweet. Ik heb dan gedroomd dat onze beste mensen en masse naar China verkassen, omdat ze genoeg hebben van krimpende budgetten, topsectoren en de aantasting van hun wetenschappelijke autonomie."

Bas Kortmann, rector magnificus van de Radboud Universiteit Nijmegen

"Tot nu toe is het altijd een ander geweest die een probleem moet oplossen: je ouders, professor, werkgever, bankier, bureaucraten of politici. Maar binnenkort zijn jullie studenten de generatie die het voor het zeggen heeft. Jullie zullen verantwoordelijk zijn om de problemen op te lossen, en jullie krijgen de schuld als dit niet lukt."

Eurocommissaris Neelie Kroes op de TU Delft

"Ik ben ervan overtuigd dat de kwaliteit van studenten van nu beter is dan ooit tevoren. Alleen eisen de belastingbetalers, vaak oud-studenten die lang over hun studie gedaan hebben (ik zal geen voorbeelden noemen), dat studenten hun ware kwaliteit sneller laten zien."

Rector magnificus Elmer Sterken van de Rijksuniversiteit Groningen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden