Boze Roemer: Alleen het positieve wordt gelekt

SP-leider Emile Roemer. Beeld anp
SP-leider Emile Roemer.Beeld anp

Kabinet, regeringspartijen en bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP lekken alleen het positieve nieuws uit de miljoenennota naar de media. Als de stukken volgende week openbaar worden, zal blijken dat er ook allerlei 'vileine' afspraken zijn gemaakt die mensen met lagere inkomens treffen.

SP-leider Emile Roemer heeft dat gezegd tegen HKmedia. Roemer vindt het 'nergens op lijken' dat Kamerleden de begrotingsstukken vrijdag onder embargo tot Prinsjesdag krijgen en dan voor geheimhouding moeten tekenen.

Hij eist dat het kabinet nu al alles openbaar maakt. De SP heeft daar al eerder op aangedrongen. Premier Mark Rutte liet vorige week weten dat dat niet zou 'stroken met de Grondwet'.

Embargo
Gisteravond drong de oppositie echter opnieuw aan op openbaarmaking. In een brief aan de Kamer schrijft Rutte woensdag 'dat het al meer dan een decennium niet mogelijk is gebleken voortijdige berichtgeving over de (mogelijke) inhoud van de begrotingsstukken te voorkomen'. Het kabinet ziet daarin echter geen aanleiding af te wijken van de afspraken die met het parlement zijn gemaakt over het onder embargo verstrekken van de stukken.

De miljoenennota verschijnt volgende week dinsdag, Prinsjesdag. Net als elk jaar lekten de afgelopen weken de hoofdlijnen uit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden