Boze reacties op toestaan Frans boerkaverbod

Mensenrechtenorganisaties hebben verontwaardigd gereageerd op de uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Die stelt dat het Franse boerkaverbod gerechtvaardigd is.

Volgens Naima Bouteldja, die bij de internationale organisatie Open Society Foundations onderzoek doet onder moslimvrouwen, gaat het om een heel kleine minderheid die kiest voor een volledige gezichtsbedekking. "Het zijn vaak jonge vrouwen die, vaak juist tegen de wil van hun ouders, kiezen voor boerka of nikab." Ook onder moslimmannen zou de animo voor het kledingstuk niet erg groot zijn. "Als de vrouw weigert naar buiten te gaan, krijgt de man er extra taken bij, zoals boodschappen doen en de kinderen naar school brengen", aldus Bouteldja.

Organisaties als Human Rights Watch en Amnesty International veroordeelden de uitspraak en menen dat een verbod weinig zal uithalen ter bescherming van vrouwen die door hun partner of familie worden gedwongen hun gezicht te bedekken.

Geneviève Garrigos, president van Amnesty in Parijs, stelt dat het verbod moslimvrouwen verder stigmatiseert. Het argument dat de wet vrouwen zou beschermen slaat volgens haar nergens op. "De staat is er niet voor om mensen te vertellen hoe ze zich moeten kleden, maar zou hen moeten stimuleren eigen keuzes te maken", aldus Garrigos in de Franse media.

Woordvoerders van enkele Franse moslimorganisaties zeiden juist geen probleem te hebben met een algeheel verbod, omdat de Koran volgens hen geen duidelijkheid verschaft over de manier waarop moslima's zich moeten bedekken. Een woordvoerder van de Franse Raad van Moslims noemde het dragen van volledige bedekking een 'salafistisch dogma'.

De controverse laaide gisteren weer op nadat het mensenrechtenhof in Straatsburg had bepaald dat het algehele verbod op gezichtsbedekkende kleding geen schending is van de vrijheid van meningsuiting en godsdienst. De zaak was in 2013 aangespannen door een 24-jarige Franse moslima die het verbod ervoer als een inbreuk op haar mensenrechten.

Sommigen vrezen dat de uitspraak van de Europese rechters andere landen zal aanmoedigen gelijksoortige wetten aan te nemen. Op dit moment hebben alleen Frankrijk en België een algeheel verbod. Het eerste kabinet-Rutte wilde eveneens een verbod invoeren, maar dit werd na de val van dat kabinet in 2012 afgezwakt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden