Boze orthodontisten voorspellen wachtlijsten

Van onze redactie zorg

amsterdam – Een derde inleveren op hun tarieven is voor veel orthodentisten en tandartsen onhaalbaar. Ze zullen hun zorg staken, wat jaarlijks 40.000 patiënten dupeert.

Dat beeld schetsen de Nederlandse maatschappij voor Tandheelkunde (NMT) en de Vereniging van orthodontisten (VvO) in hun reactie op het voornemen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om de tarieven voor orthodontie volgend jaar te verlagen met 34 procent.

De NZa wil met de verlaging een eind maken aan de jarenlange strijd over de inkomens van orthodontisten en tandartsen, die bijvoorbeeld beugels plaatsen. Volgens de NZa verdienen orthodontisten veel meer dan het norminkomen van 140.000 euro.

De NMT en VvO erkennen dat, maar stellen dat hun leden gemiddeld 50 tot 55 uur werken in plaats van de norm van 43 per week. „Dat is nodig om wachtlijsten te voorkomen”, aldus een woordvoerder.

Daarnaast, stellen de belangenorganisaties, dienen de extra verdiensten om veel praktijken draaiende te houden. Eenvijfde van de orthodontisten zou moeten stoppen als demissionair minister Klink de tariefsverlaging overneemt, wat meestal gebeurt met NZa-adviezen. Daarnaast zullen drieduizend tandartsen hun orthodontische zorg staken, schatten de organisaties. „Dat betekent nieuwe wachtlijsten.”

Ze wijzen op de groeiende vraag naar orthodontie. 55 procent van de kinderen en 10 procent van de volwassenen doen een beroep op deze zorg, waarvoor een aanvullende verzekering in de regel noodzakelijk is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden