Boze Obama roept generaal op het matje

Een woedende Amerikaanse president Obama heeft zijn opperbevelhebber in Afghanistan Stanley McChrystal naar Washington teruggeroepen. Hij had zich in het tijdschrift Rolling Stone erg kritisch en zelfs neerbuigend uitgelaten over het Witte Huis.

Frank Kools

De generaal bood meteen zijn excuses aan voor uitlatingen van hemzelf en zijn staf in Rolling Stone. Het tijdschrift volgde McChrystal wekenlang voor een profiel. Het verschijnt komende vrijdag, maar Rolling Stone gaf gisteren de tekst alvast vrij.

Op minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton na, komt niemand er echt goed van af bij McChrystal en zijn getrouwen. Obama zelf zou er bij de eerste ontmoeting met zijn militaire top ’slecht op zijn gemak en geïntimideerd’ uitgezien hebben. Vier maanden later nodigde Obama McChrystal, die toen al de oorlog in Afghanistan leidde, uit in het Witte Huis. Maar Obama wist duidelijk helemaal niets van hem. McChrystal zou ’nogal teleurgesteld’ over die ontmoeting zijn geweest. Dat Obama vorig jaar maandenlang nadacht over een nieuwe strategie voor Afghanistan vond McChrystal ’pijnlijk’.

In het stuk wordt vicepresident Joe Biden belachelijk gemaakt. Nationaal veiligheidsadviseur Jim Jones heet een ’clown’. McChrystal voelt zich ’verraden’ door de Amerikaanse ambassadeur in Kaboel, omdat die openlijk tegen zijn oorlogsplan ijverde. Over Obama’s speciale Afghanistan-gezant wordt ook geringschattend gesproken.

Uit het stuk komt de generaal naar voren als iemand die denkt hij en zijn staf, Team USA, gedoopt, een eenzame strijd voeren om een missie te volbrengen binnen de achttien maanden die Obama hen daarvoor gegeven heeft. McChrystel zou moe zijn na veel slecht nieuws, desinteresse en tegenwerking uit Washington.

De generaal had de tekst van het artikel goedgekeurd. Hij zou nooit de bedoeling hebben gehad om het Witte Huis publiekelijk aan te vallen, zeggen ingewijden, maar gewoon geen media-ervaring hebben.

Als leider van de geheime legeroperaties in Irak waarbij onder meer oud-dictator Saddam Hoessein werd gevangen, trad hij amper in de openbaarheid. Vanwege zijn succesvolle werk ’in de schaduw’ kreeg hij de leiding van de oorlog in Afghanistan.

De generaal, afkomstig uit een militaire familie, zou voor zijn werk leven. Het artikel in Rolling Stone kan hem zijn baan kosten. Generaals behoren niet het burgergezag te bekritiseren. Of Obama hem ontslaat, was gisteren nog niet duidelijk. Experts gokken dat Obama daarmee wacht, om het moeizame verloop van de oorlog niet verder te compliceren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden