Boze huiseigenaren slepen Nam voor de rechter

Schade aan een huis als gevolg van de bevingen in Groningen.Beeld ANP

Volgens de Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam) is er geen directe relatie tussen de waardevermindering van woningen in Groningen en de aardbevingen. En als die er al is, wordt die pas vergoed als een huis is verkocht en niet vooraf, stelt de Nam.

Rond 'epicentrum' Loppersum zijn er nog maar weinig mensen geinteresseerd in het kopen van een huis. Er zijn dorpen waar het afgelopen jaar maar één huis is verkocht, stelt advocaat Pieter Huitema, die optreedt namens de stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (Wag).

Twaalf woningcorporaties en 700 particulieren uit het Groningse aardbevingsgebied staan vandaag voor de rechtbank in Assen tegenover de Nam. Inzet: de waardevermindering van zo'n 100.000 woningen als gevolg van de bevingen door gaswinning.

Vandaag gaat het nog niet om geld, de Wag eist dat de Nam erkent dat veel woningen in het bevingsgebied bij verkoop minder opbrengen. Zij wil dat huizenbezitters op voorhand worden gecompenseerd, los van de vraag of de woningen op dit moment aantoonbare schade hebben, zoals scheuren en verzakkingen.

Volgens de stichting wil 60 procent van de inwoners weg uit het gebied omdat ze zich onveilig voelen in hun eigen huis. Maar ze raken hun woning, zeker na de relatief zware beving van 3.6 in 2012, aan de straatstenen niet kwijt. In enkele gevallen zouden de woningen tot meer dan 30 procent in waarde gedaald. Zelfs oud-Groningers die wel eens met de gedachte hebben gespeeld om terug te keren naar hun provincie, piekeren daar nu niet meer over, bleek onlangs uit een enquête.

De zaak die vandaag dient gaat slechts over het erkennen van de aansprakelijkheid van de Nam. De omvang van de schade wordt, als de rechters de eis overnemen, later in afzonderlijke procedures vastgesteld.

De drie rechters die zich in Assen over de kwestie buigen, zijn niet verbonden aan de rechtbank Noord-Nederland, maar aan die in Overijssel. Dit omdat meerdere medewerkers van de rechtbank Noord-Nederland in het bevingsgebied wonen en dus zelf belanghebbende zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden