Boze Hamas eist zijn deel van de buit op

Overal op de Westoever hangen posters van een jongen met een enorme Palestijnse vlag tegen een maagdelijk witte achtergrond. Erbij geschreven staat: Eén land, Eén volk, Eén vlag. Die eenheid is ver te zoeken.

In de Gazastrook vinden haast dagelijks bloedige confrontaties plaats tussen Hamas en de troepen van het Palestijns Bestuur. Dat de spanningen hoog oplopen, komt door de ophanden zijnde ontruiming van de Gazastrook door Israël. Hamas wil straks meedelen in de buit, maar de Palestijnse regering heeft daartoe nog niets daartoe ondernomen. En dus is Hamas kwaad, zeer kwaad. Leiders van beide partijen ondernemen intussen manmoedige pogingen naar buiten toe de eenheid te bewaren. Gisteren stonden een woordvoerder van Hamas en een van de regerende Fatah-partij zij aan zij achter het spreekgestoelte in Gaza-stad om te verklaren dat zij zich willen houden aan de wapenstilstand of hoedna met Israël en er alles aan zullen doen de interne Palestijnse gevechten te vermijden. En president Aboe Mazen roept voor wie het maar horen wil dat hij geen burgeroorlog duldt.

Volgens Maher Abdoel Hadi van de Palestijnse denktank Passia in Jeruzalem speelt zich achter de schermen een machtsstrijd af tussen Hamas en Fatah. ,,Wat we de afgelopen week hebben gezien, is een geaborteerde groene staatsgreep. Groen is de kleur van Hamas. Volgens de analist kwam het te vroeg, Hamas was er nog niet klaar voor. ,,Maar het was de eerste en we zullen er meer zien. De directe aanleiding is de hardhandige poging van de Palestijnse veiligheidstroepen om het lanceren van raketten door Hamas op Israëlisch grondgebied te verhinderen. Hamas was daarover zo kwaad dat het tot zware gevechten kwam.

Abdoel Hadi meent dat Aboe Mazen een aantal fouten heeft gemaakt die hem nu duur zijn komen te staan: ,,In de eerste plaats heeft hij geen noodregering uitgeroepen. Wel een regering van nationale eenheid, maar dat is bla-bla. Hij moet Hamas werkelijk opnemen. Bovendien heeft hij de parlementsverkiezingen uitgesteld, onder druk van Amerika en Israël, omdat die gunstig zullen uitpakken voor Hamas. Abdoel Hadi: ,,Natuurlijk is Hamas daar woest over, en bovendien is er nog geen nieuwe datum vastgesteld. Daarbij komt dat hij niets heeft gedaan om werkgelegenheid te creeren in de verarmde Gaza-strook. Meer dan de helft van de potentiële arbeiders heeft geen baan. Verder heeft hij zich helemaal niet voorbereid op de terugtrekking: wat gaat er straks gebeuren met de platgewalste nederzettingen, het vrijgekomen grondgebied? Ten slotte treedt hij niet hard op tegen corruptie van het Palestijns Bestuur en heeft hij van de Israëliërs niets gedaan gekregen om de kwaliteit van het dagelijks leven te verbeteren. Allemaal zaken die Hamas uitbuit om aan populariteit te winnen. Abdoel Hadi vindt het een logische zaak dat al deze meningsverschillen, die al langer bestonden, nu tot een uitbarsting komen aan de vooravond van de ontruiming van de Gazastrook. Natuurlijk wil het Palestijnse volk de Israëlische troepen zo snel mogelijk uit de Gazastrook weg hebben. Maar zij willen Sjaron niet internationaal een wit voetje laten halen door deze ontruiming. ,,Kijk, zegt hij, terwijl hij een kaart laat zien: ,,Dit is wat er straks na de ontruiming van de Gazastrook voor ons overblijft. Gaza als een grote gevangenis, een veiligheidsmuur in zee en een hek eromheen. En hier op de Westelijke Jordaanoever, drie groepen van Palestijnse puzzelstukjes, doorsneden door wegen en door nederzettingen, noord, midden en zuid, die bijna geen contact met elkaar hebben. Een muur als grens met Israël en een muur aan de andere kant langs de Jordaanvallei . Ook een grote gevangenis. En Jeruzalem is voor ons verloren. Ik word er al gedeprimeerd van. Wat verwacht je dan van groepen die wapens hebben, zoals in Gaza?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden