Boze brief over verboden interview.

Boze brief over verboden interview

FRED LAMMERS

Dan hoeft niemand meer het slachtoffer te worden van onduidelijkheid, zoals Brandpunt vorig weekend op Sint Maarten overkwam, toen op het laatste moment een interview met prins Willem-Alexander niet door ging. Concrete afspraken daarvoor waren een maand tevoren gemaakt met mevrouw Jessa van Vonderen, hoofd voorlichting koninklijk huis bij de RVD.

Na die toezegging besloot Brandpunt een team naar de West te sturen. Zelfs de gespreksonderwerpen voor het interview met de prins waren al vastgelegd. In een voorbespreking met de Prins van Oranje werd het interview, de dag voordat het zou worden gehouden, uitvoerig doorgenomen. Een paar uur voordat de opnamen zouden beginnen kwam er echter een veto van het hof.

Willem-Alexander stamelde excuses en adviseerde de KRO de reis- en verblijfkosten voor de mislukte Brandpunt-reportage maar bij de RVD te declareren. Die instelling had het interview per slot van rekening geregeld. Fons de Poel ziet daar weinig heil in. De RVD is in deze kwestie in zekere zin trouwens zelf slachtoffer.

Mountbattens maken hun bezit te gelde

Zelfs de hoogste adellijke kringen in Engeland hebben soms moeite de eindjes aan elkaar te knopen. De dochter van de in 1969 door het IRA vermoorde oom van koningin Elizabeth, lord Louis Mountbatten, heeft besloten een gedeelte van de inventaris van het door haar zoon bewoonde landgoed Broadlands onder de hamer te brengen.

Verspreid over de komende vier maanden zal Sotheby's in Londen

ilderijen en tekeningen, familiezilver, meubels en keramiek aan de hoogstbiedende verkopen. Op 1 december komen drie tekeningen van Salvador Dali uit de jaren dertig en veertig ter veiling. Een van die tekeningen, 'Melancholie', is voorzien van een opdracht van lord Mountbatten aan zijn vrouw. Verwachte prijs: 40 000 pond.

Broadlands was van 1939 tot 1969 de residentie van de Mountbattens, en ook een zeer geliefd toevluchtsoord voor de leden van de Britse koninklijke familie. Zowel koningin Elizabeth, prins Philip, als prins Charles en prinses Diana brachten het eerste gedeelte van hun huwelijksreis op Broadlands door.

Juliana en Bernhard als correctoren

Zowel prins Berhard als de toenmalige koningin Juliana zijn nauw betrokken geweest bij de uiteindelijke versie van de biografie die de Amerikaan Alden Hatch in 1962 over prins Bernhard publiceerde. Drs Bob de Graaff, die volgende week bij de SDU zijn boek 'Spion in de tuin' publiceert, ontzenuwt daarmee latere beweringen van prins Bernhard, dat hij zich nauwelijks zou hebben bemoeid met het manuscript van deze biografie.

Volgens prins Bernhard was hij achteraf, tot zijn grote verdriet, 'te lui' geweest om de drukproeven door te nemen. Bob de Graaff heeft voor het schrijven van zijn boek inzage gekregen in een gedeelte van het Hatch- archief, dat is ondergebracht bij de Universiteit van Florida. De Graaff: "Omdat ze in Amerika bang zijn voor het aanleggen van schaduwarchieven, had ik de keus: of inzage krijgen in het originele manuscript van Hatch, of de gewijzigde versie met de opmerkingen van de hoofdpersoon mogen bekijken. Ik heb voor dat laatste gekozen."

"Ik kwam vele door de prins eigenhandig geschreven brieven tegen, waarin hij veranderingen voorstelt. Omdat de toenmalige secretaris van de prins, Frans de Graaff, in die tijd steeds meer buitenspel kwam te staan vanwege longkanker, moest de prins zich met die correcties in toenemende mate zelf inlaten. Dat gebeurde zo ingrijpend, dat het Hatch op den duur kennelijk ging irriteren. Ik kwam een brief van de prins tegen, waarin hij Hatch voorstelt 'alle kwaaie woorden' maar te vergeten. De prins voegt daar aan toe, dat Hatch ook begrip moet hebben voor de situatie van het koninklijk paar. 'De vele avonden die zijn vrouw en hij corrigerende en passages besprekende op Soestdijk hebben doorgebracht'."

Die brief is niet in het boek afgedrukt. Bob de Graaff: "Dan was ik in problemen gekomen over de auteursrechten. Prins Bernhard en de weduwe van Alden Hatch hadden daarmee akkoord moeten gaan." Omdat het slechts een bijkomstig aspect van zijn boek betrof, heeft De Graaff die moeite niet genomen.

Koninklijke agenda Dinsdag 24 november opent prins Claus het nieuwe internationale hoofdkantoor van Unilever dat is ontworpen door architect prof. J. Hoogstad.

Mr Pieter van Vollenhoven stelt die dag het gemaal Den Deel van het waterschap Hunsingo in de provincie Groningen in gebruik.

Donderdag 26 november krijgt koningin Beatrix bezoek van de president van Oostenrijk Thomas Klestil. De president is twee dagen in Nederland op werkbezoek.

Vrijdag 27 november woont koningin Beatrix in de Nicolaikerk in Utrecht de bijeenkomst bij die wordt gehouden ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling over architect Gerrit Rietveld. Aansluitend bezoekt zij de expositie in het Centraal Museum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden