Boze brandweer negeert bonden

De wilde acties van het brandweerpersoneel zijn voor de vakbonden geen verrassing. De afschaffing van het functioneel leeftijdsontslag is al jaren een heet hangijzer.

,,Ik weet zeker dat een deel van de achterban nu niet in polonaise rond de tafel gaat“, zei Willem Jelle Berg, bestuurder van CNV Publieke Zaak, toen de bonden afgelopen dinsdag een akkoord hadden gesloten met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Daarin zijn afspraken gemaakt over de afschaffing van het functioneel leeftijdsontslag (FLO), waardoor brandweermensen met ingang van 2006 niet meer op hun 55ste met pensioen kunnen.

Dat het FLO op de helling moest, was niet te vermijden. De regeling wordt onbetaalbaar, omdat volgend jaar de belastingvoordelen voor de vut-regelingen vervallen. De bonden moesten dus na jaren van touwtrekken overstag, maar zijn volgens een CNV-woordvoerder 'met een verdedigbaar onderhandelingsresultaat gekomen'. Zo mogen brandweerlieden die twintig dienstjaren of meer hebben toch nog gebruikmaken van het FLO. En personeel dat korter in dienst is, bereidt zich met de werkgever voor op een tweede loopbaan, omdat het fysiek zware brandweerwerk na het 55ste levensjaar niet meer verantwoord is.

De verwachting dat brandweermensen daar geen genoegen mee zou nemen, komt niet uit de lucht vallen. De beroepsgroep beschouwt het FLO al jaren als een verworven recht. Daarbij wordt er volgens het CNV aan getwijfeld of de gemeenten daadwerkelijk met nieuwe banen zullen komen. Zodoende dienden de eerste acties zich woensdag aan. Aanvankelijk was er alleen rumoer in de grote steden, maar inmiddels laten ook brandweerlieden uit de regio's zich niet onbetuigd.

Abvakabo en Publieke Zaak ('Wij begrijpen de emoties') steunen de acties niet. De bonden gaan volgende week het land in voor ledenraadplegingen en om uitleg te geven. Uiteindelijk moeten de leden zich uitspreken over het cao-akkoord dat geldt voor alle 190000 gemeenteambtenaren. De ruim 10000 brandweermannen en het ambulancepersoneel kunnen apart hun mening geven over het FLO, aldus de Abvakabo. “Maar zij hebben in ieder geval geen vetorecht.“

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden