Boze Belgen richten uit protest eigen bank op

In België hebben 43.000 mensen uit protest tegen de bankencrisis een nieuwe bank opgericht. Op de algemene vergadering van de coöperatieve NewB keurde zaterdag 99 procent van de aanwezigen de oprichting van deze nieuwe bank goed. Daarmee is de aanzet gegeven voor de nieuwe financiële instelling, maar het zal nog een hele tijd duren voor de bank ook effectief haar werkzaamheden zal kunnen beginnen. "Het enthousiasme is groot, maar er is nog veel werk voor de boeg", zei Marc Bontemps, woordvoerder van NewB.

Ruim 1.700 deelnemers hadden zich zaterdag in Brussel verzameld om hun stem uit te brengen. "We hadden al bewezen dat er heel wat interesse was in een dergelijke, cooperatieve financiële instelling, de eerste stap is nu echt gezet", zei Bontemps. "De beslissing tot oprichting is goedgekeurd, de statuten van de coöperatieve zijn aangepast waar dat nodig was."

NewB kan nu op zoek naar het nodige startkapitaal van 60 miljoen euro. Dat bedrag hoeft niet meteen op de rekening van de bank te staan, toezeggingen van beleggers volstaan.

NewB lanceerde in het voorjaar een actie om geïnteresseerden te werven die geld wilden steken in de protestbank. Er werd gerekend op 10.000 aanmeldingen, maar het werden er dus 43.000. Ook gaven 89 non-gouvernementele organisaties aan dat ze met NewB in zee wilden gaan.

Er is nog veel onduidelijk over de nieuwe bank, bijvoorbeeld wie NewB gaat leiden. Wel staat vast dat NewB alleen de basistaken van een bank zal uitvoeren zoals kredietverlening. Riskant beleggen is uit den boze, wordt met nadruk gezegd. (de morgen, nos)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden