Boze activisten willen hand op de knip tijdens Black Friday
Met de kalkoen achter de kiezen doen veel Amerikanen vandaag hun eerste kerstinkopen. Maar terwijl winkeliers het internet overspoelen met voordelige acties voor 'Black Friday', roepen boze activisten op tot een boycot. Onder de hashtags #BlackOutBlackFriday, #HandsUpDontSpend en #BrownFriday uiten zij hun ongenoegen over het jurybesluit om de blanke agent die de zwarte tiener Michael Brown doodschoot niet te vervolgen.
De oproep van de activisten is helder: houd de hand op de knip. Een groepje hardliners uit Ferguson, de 'Justice for Michael Brown Leadership Coalition', roept zelfs op om uitsluitend te winkelen bij zaken met zwarte eigenaren. Onder de noemer 'No justice, no profit' wordt er vanmiddag een stil protest georganiseerd in verschillende winkelcentra, waarbij de activisten zullen bidden in plaats van met geld te smijten.
De boycot vloeit voort uit de gebeurtenissen in Ferguson, waar vorige week rellen uitbraken toen bekend werd dat Darren Wilson, de agent die in augustus de zwarte tiener Michael Brown doodschoot, niet vervolgd zal worden. Dat leidde tot grote onrust in Ferguson en andere Amerikaanse steden. De bevolking beschuldigt de Amerikaanse overheid van racisme.
Een vuist tegen politiegeweld
Daarom roept de organisatie Blackout for Human Rights, onder leiding van de jonge filmmaker Ryan Coogler, Amerikanen via sociale media op om vandaag te demonstreren. "De Amerikaanse economie is afhankelijk van ons winkelgedrag, vooral tijdens het kerstseizoen. Maar de levens van onze broeders en zusters zijn meer waard dan het geld dat we kunnen besparen op kerstcadeaus. Samen kunnen we een vuist maken tegen politiegeweld", zo schrijft de organisatie in een verklaring op haar website.
Blackout for Human Rights plaatste een filmpje op internet met politiegeweld tegen een zwarte Amerikaanse man, begeleid door de zoetgevooisde stem van Andy Williams die het klassieke kerstliedje 'It's the most wonderful time of the year' zingt. "Emerald Gardner kan dit jaar geen kerstcadeau kopen voor haar vader", luidt de boodschap van het filmpje. "Wees solidair en winkel niet op 28 november."
Now is the time for us to stand united & take action #BlackoutBlackFriday: http://t.co/1BAUkcZaEf. RT! pic.twitter.com/nfH25UlRXN
— #BlackoutBlackFriday (@UnitedBlackout) 27 november 2014
Op Twitter tonen ook Amerikaanse beroemdheden zich solidair met de boycot, waaronder hiphopicoon Russell Simmons en de acteurs Kat Graham en Jesse Williams.
De oproep van Blackout for Human Rights wordt onderschreven door de Amerikaanse pastoor Jamal Bryant, die aan het roer staat van de Twittercampagne #HandsUpDontSpend. Hij vergelijkt de boycot van Black Friday met de Montgomery Bus Boycot, een politiek protest in 1955 tegen de racistische scheiding in het openbaar vervoer van de stad. "Sinds Montgomery hebben we geen duidelijke economische agenda gevoerd", zei Bryant. "Tot nu."
RT @Debbbbraaa: Theres no neutrality n the world. U have 2 b part of the solution not the problem #HandsUpDontSpend pic.twitter.com/PJM31Q1AUL
— jamalbryant (@jamalhbryant) 27 november 2014
De naam Black Friday heeft overigens niets te maken met rassenscheiding, maar werd rond 1965 voor het eerst gebruikt als verwijzing naar de grote verkeersdrukte in de stad Philadelphia na Thanksgiving. De dag is inmiddels uitgegroeid tot een soort nationale feestdag waarop veel mensen op koopjesjacht gaan. Het fenomeen waaide enkele jaren geleden ook over naar Groot-Brittannië, waar het vandaag op sommige plekken zo druk is dat de Britse politie uit moest rukken om verhitte koopjesjagers tot bedaren te brengen. Of dat in Amerika ook nodig zal zijn, is dus nog maar de vraag.