Muziekrecensie

Boyvin klinkt net als op een Frans orgel

null Beeld Geen
Beeld Geen

Klassiek
Ad van Sleuwen
Jacques Boyvin, orgel (Stichting Erard)
★★★☆☆

Christo Lelie

Zeventiende-eeuwse Franse orgelmuziek wordt in Nederland zelden op cd gezet. Reden daarvan is bovenal dat dit repertoire vanwege de precieze en 'verplicht' op te volgen registratievoorschriften alleen goed gedijt op Franse orgels uit dezelfde periode; daarvan zijn er in ons land niet meer dan een handjevol.

Des te verrassender is de dubbel-cd waarop Ad van Sleuwen acht orgelsuites uit het 'Premier Livre d'orgue' van Jacques Boyvin (1649-1706) speelt, want hij doet dit op een in het geheel niet klassiek-Frans instrument: het Van Hirtum-orgel in de Petruskerk te Hilvarenbeek uit 1840. Ad van Sleuwen blijkt uitstekend in staat Boyvins Franse registraties naar het in 2015 gerestaureerde orgel (een waar juweel!) te vertalen, zodat het echt Frans lijkt te klinken. Het klinkt helder en edel en de solostemmen, met name de tongwerken, hebben veel karakter.

Boyvins Suites bestaan uit korte, aantrekkelijk klinkende delen, die oorspronkelijk, zoals gebruikelijk, in afwisseling met de gezongen misdelen werden uitgevoerd. Een onbegrijpelijk manco is dat in het nogal primitief geprinte, maar inhoudelijk goed gedocumenteerde boekje, een tracklist met de afzonderlijke delen en hun titels ontbreekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden