Boyhood grote winnaar 'Globes'

JANN RUYTERS

Veel waardering voor tegendraads, zachtmoedig drama bij de uitreiking van de Golden Globes. Met prijzen voor 'The Grand Budapest Hotel' en het in twaalf jaar opgenomen 'Boyhood'.

De Golden Globes prijzenshow in Los Angeles vormt nu al drie jaar dé uitzondering op de wet dat prijsuitreikingen taai, saai en tenenkrommend zijn, dit dankzij gastvrouwen Tina Fey en Amy Poehler. Beide Amerikaanse comédiennes verwierven wereldroem tijdens de eerste Obama-campagne in 2008, toen Tina Fey de hyper-onnozele Sarah Palin imiteerde en Amy Poehler de over-competente Hilary Clinton in het satirische tv-programma 'Saturday Night Live'.

Sindsdien heeft hun populariteit een vlucht genomen en ook zondagnacht was het presenterende duo weer goed voor de beste momenten tijdens de 'Globes': perfect getimede grappen over censuur vanuit Noord-Korea, over George Clooney die het in prestaties aflegt tegen zijn vrouw Amal, en over Patricia Arquette die met haar moederrol in 'Boyhood' bewees dat er zeker nog goede vrouwenrollen voor vrouwen van boven de veertig zijn, als je maar zorgt dat je voor je veertigste wordt ingehuurd. Amy Poehlers grap dat Doornroosje in de sprookjesfilm 'Into the woods' dacht dat ze alleen maar koffie ging drinken met Bill Cosby, werd door de zaal besmuikter begroet. Om haar imitatie ('I've put the pills in the bathrobe') van de door verkrachtingsaantijgingen van zijn voetstuk gevallen zwarte komiek durfden George Clooney en Lena Dunham wel hard te lachen maar actrice Jessica Chastain sloeg van schrik een hand voor haar mond.

Lol alom, maar het ging maandagnacht uiteraard allereerst om de te verdelen prijzen voor het beste film- en televisiedrama van 2014. De film 'Boyhood' werd de grootste winnaar met drie belangrijke prijzen: beste film, beste regie (Richard Linklater), en best bijrol-actrice (Patricia Arquette).

Niet heel verrassend deze uitverkiezing. De Globes worden toegekend door de Hollywood Foreign Press Organisation, een organisatie van buitenlandse filmcritici, en het in twaalf jaar opgenomen opgroeidrama 'Boyhood' is al favoriet onder de critici gebleken. Zo werd de film eerder ook door de Nederlandse filmcritici aangewezen als beste film van 2014. Die brede waardering onder critici dankt de film niet alleen aan zijn unieke time lapse-experiment, maar vast ook aan het feit dat het in 'Boyhood' nu eens niet om superhelden, uitzonderlijk genieën of ander heftig drama gaat. Actrice Patricia Arquette meldde in haar dankwoord in haar rol geïnspireerd te zijn door haar eigen moeder. Linklater droeg de prijs op aan alle ouders en families ter wereld die 'zich ontwikkelden en hun best deden'.

Biedt de Golden Globes meestal een voorspelling voor 'grote broer' de Oscars, nu is nog niet gezegd dat 'Boyhood' ook in februari met de hoogste eer gaat strijken. De leden van de Awards Academy zijn van oudsher juist wel tuk op drama's over uitzonderlijke figuren; films als 'The Imitation Game' (over wiskundige Turing) en zeker ook 'The Theory of Everything' (over Stephen Hawking) die, zoals Amy Poehler het uitdrukte, twee onder het publiek gewilde thema's combineert: 'verlammende zenuwziekten' én 'superingewikkelde wiskunde'. 'The Theory of Everything' ontving de Globe voor beste muziek en beste acteur: Eddie Redmayne (zie het interview hiernaast). De prijs voor de beste actrice ging naar Julianne Moore, die een Alzheimer-patiënt, tevens taalprofessor, speelt in 'Still Alice'.

Een voorkeur voor licht tegendraads maar zachtmoedig drama viel dit jaar wel te signaleren. Naast 'Boyhood' won ook Wes Andersons 'The Grand Budapest Hotel': de prijs voor de beste komedie. Die prijs ging dus onverwacht níet naar het groots opgezette 'Birdman'. Bij het televisiedrama gingen de prijzen niet naar grote shows als 'Homeland' of 'House of cards' - al won wel Kevin Spacey zijn eerste Golden Globe voor zijn hoofdrol in laatstgenoemde show - maar naar het kleinere overspeldrama 'The Affair' en naar 'Transparent'; een baanbrekende sitcom over een transgender tevens vader van volwassen kinderen. Alleen op internet te zien. Hopelijk binnenkort ook in Nederland te streamen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden