Boycot zou einde klimseizoen Everest kunnen zijn

De lawine waarbij tenminste 13 sherpa's omkwamen. Beeld afp
De lawine waarbij tenminste 13 sherpa's omkwamen.Beeld afp

Sherpagidsen op de Mount Everest overwegen een boycot na de dodelijkste lawine in de geschiedenis van de berg . "Dit zou de rest van het klimseizoen ernstig zou kunnen verstoren," zei een Nepalese ambtenaar vandaag.

Redactie

"Verschillende sherpa's zijn al gestopt met klimmen, anderen overwegen nog om het klimmen te boycotten na de lawine van vrijdag," meldde Ang Tshering van de Nepal Mountaineering Association.

Tenminste 13 sherpa's kwamen om bij de ramp die werd veroorzaakt toen een blok ijs loskwam van de berg en een lawine ontstond die een team van gidsen trof. Drie sherpa's zijn nog steeds vermist en zijn vermoedelijk omgekomen. Begrafenissen waren gepland voor later vandaag.

"Na het verlies van zo veel van onze broeders en vrienden is het voor velen van hen gewoon niet mogelijk om te blijven," aldus sherpa Pasang die de lawine overleefde. "Velen van ons zijn bang , maar ook onze familieleden zijn bang en vragen ons om terug te keren ."

Alle slachtoffers zijn afkomstig uit de etnische sherpa gemeenschap van Nepal, die economisch zwaar leunt op het alpinisme en bergbeklimmen. Velen verdienen hun geld als gids of verzorgen catering, apparatuur of transport voor de toeristen.

Schadevergoeding van 300 euro
Na de lawine, hebben de sherpa's hun woede geuit over de geringe reactie van de Nepalese regering. De regering verdient flink aan de vergunningen die nodig zijn voor een klimexpeditie, maar de toegezegde schadevergoeding voor de families van de overleden klimmers is slechts 40.000 roepies ( 300 euro) per familie.

Vice-premier Prakash Man Singh zei vandaag dat de regering er alles aan doet om de sherpa's te helpen. "Het is niet waar dat het de overheid niet kan schelen," zei hij . "We zijn vanaf het begin betrokken geweest bij de reddingsoperatie. We doen wat we kunnen en zullen, zoals gebruikelijk is, de betrokken families compenseren."

Tshering zei dat er vrijdag ongeveer 400 buitenlandse klimmers in 39 expeditie teams op de berg aanwezig waren en een gelijk aantal Sherpa gidsen. Daarnaast was er nog veel meer ondersteunend personeel zoals koks, schoonmakers en dragers in het basiskamp.

Annuleringen
Volgens Maddhu Sunan Burlakoti, hoofd van de afdeling bergbeklimmen het Ministerie van Toerisme, zijn er nog geen meldingen van annuleringen door expeditieteams. Maar als de gidsen echt besluiten het klimmen te boycotten, zou het bijna onmogelijk zijn voor de teams om hun expeditie voort te zetten.

Verwacht wordt dat de expedities met als doel de top van Mount Everest op 8.850 meter te bereiken volgende maand weer beginnen. Mei is daarvoor de meest geschikte maand. De sherpa's werden getroffen bij de voorbereiding van hoogtepunt van het klimseizoen. Ze waren bezig kabels aan te brengen bij de klimroutes boven het basiskamp toen ze werden getroffen door de lawine.

Chaos en paniek
Overlevenden vertellen over de paniek en chaos en beschrijven hoe ze met blote handen en ijsbijlen in de sneeuw zochten naar hun collega's. De sherpa's vormen een hechte gemeenschap in Nepal die moeite heeft om de ramp een plek te geven: 'dit had ons allemaal kunnen overkomen'.

Vier overlevenden werden in ziekenhuizen in Katmandu behandeld voor botbreuken, geperforeerde longen en andere verwondingen.
Al honderden mensen, zowel buitenlanders en sherpa's, kwamen om bij hun poging om 's werelds hoogste berg te bedwingen. Ongeveer een kwart van daarvan werd getroffen door een lawine. De ergste ramp op Everest was een heftige sneeuwstorm op 11 mei 1996, waarbij acht klimmers de dood vonden, waaronder de beroemde bergbeklimmer Rob Hall. Het beroemde boek 'Into Thin Air' van Jon Krakauer is gebaseerd op deze ramp.

Sinds 1953 hebben meer dan 4000 klimmers de top van de Mount Everest bereikt. De berg werd in dat jaar voor het eerst bedwongen door de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en sherpa Tenzing Norgay.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden