Boycot voetballers uit protest tegen sanering

ZEIST - De Nederlandse profvoetballers zien er even geen heil meer in mee te praten over de stormachtige ontwikkelingen binnen hun branche. De spelers vrezen dat het echec rond Sport 7 door diverse voetbalbestuurders simpelweg voor een sanering wordt aangegrepen.

Als protest hiertegen boycotten zij gisteravond de (besloten) buitengewone algemene vergadering van het betaalde voetbal. In de algemene vergadering zijn de spelers al geruime tijd vertegenwoordigd door de centrale spelersraad (CSR). Volgens Theo van Seggelen - voorzitter van de spelersvakbond VVCS en ook de eerste man van de CSR - praten thans veel voetbalbestuurders door elkaar en vaak ook voor hun beurt. Met name PSV-voorzitter Harry van Raaij heeft het voorlopig verbruid bij Van Seggelen, net nu Ajax-voorzitter Michael van Praag in Van Raaij een goede kandidaat voor een nieuw sectiebestuur betaald voetbal ziet.

De kritische toon die de PSV'er zich onlangs in de richting van de CSR permitteerde, is verkeerd gevallen bij de spelers. Volgens Van Raaij staat helemaal niet vast dat de spelers nadeel zullen ondervinden van een herstructurering van het betaald voetbal. Zoals bekend streeft een groot aantal eredivisieclubs naar een aparte status, die zal moeten voorzien in het grotendeels beschikken over de commerciële en televisie-gelden. In dat toekomstbeeld voor zestien profclubs zal de afgeroomde eerste divisie niet langer kunnen meeprofiteren van de inkomsten die met name door de topclubs worden gegenereerd. Diverse clubleiders denken aan een Superliga, met twee eventueel regionaal ingedeelde eerste divisies er onder. Het amateurvoetbal zou in die opzet moeten of mogen participeren. In feite gaat het weer om het plan 'Voetballen in 2000' dat al aan het eind van de jaren tachtig werd gelanceerd, maar toen nog door de clubs werd weggehoond.

Rechten

Van Raaij vindt dat de spelers niet zo hoog van de toren moeten blazen. Desnoods moet volgens hem de rechter maar bepalen of de plannenmakerij van dit moment strijdig is met de rechten die de CSR heeft verworven. Volgens Van Seggelen kan hier geen twijfel over bestaan. Terwijl de clubs gisteren in Zeist op een steenworp afstand van het KNVB Sportcentrum vergaderden, liet de strijdbare voorman van de spelers weten: “Meneer Van Raaij moet eens beter zijn huiswerk doen. Wat hij allemaal zegt en wil, kan niet. Hij gaat voorbij aan de CSR. Van Raaij moet niet vergeten dat de CSR ook volgens de reglementscommissie van de KNVB nog altijd het wrakingsrecht van kandidaten voor het bestuur heeft.”

De spelers houden onverkort vast aan het beleidsplan zoals dit door het demissionaire sectiebestuur van Jos Staatsen is uitgewerkt en door de algemene vergadering ook is aangenomen. Dat beleidsplan loopt nog door tot medio 1999. Op het vlak van arbeidsrechtelijke punten, vormt de CSR een machtsfactor binnen het profvoetbal. Voor alle zaken die de competities (en dus de werkgelegenheid) betreffen, kunnen de clubs niet aan de spelers voorbij.

Van Seggelen: “Anders dan allerlei clubbestuurders heben wij ons de laatste tijd stil gehouden. Er wordt van alles en nog wat geroepen. De één zegt dat hij misschien wel in het sectiebestuur wil zitten, de volgende roept weer wat anders. Het is allemaal zeer voorbarig. En wat vooral steeds weer opvalt is het gebrek aan kennis van de reglementen bij de clubbestuurders.”

Voor de buitengewone vergadering gisteravond begon, zaten de vertegenwoordigers van de eredivisieclubs anderhalf uur bij elkaar. Tijdens die vergadering werd meteen al duidelijk dat een nieuwe bestuurlijke hobbel in het verschiet lag. In weerwil van wat de naar een nieuw sectiebestuur toewerkende formatiecommissie wil, bleek de eredivisie niets te voelen voor een bestuurscollege met twee vertegenwoordigers van de eredivisie, twee van de eerste divisie en drie niet gebonden bestuurders. Bevreesd als zij zijn dat die drie niet-gebonden het 'pact der groten' zullen doorbreken, wil de top naar een 3-3-1 model, waarbij de 1 voor een niet-gebonden voorzitter staat. Het was bij voorbaat een nieuw probleem in een ontwikkeling met nog veel meer haken en ogen. Nogal wat eerste divisieclubs wijzen er dezer dagen op dat de vrijheid van de topclubs niet ongelimiteerd kan zijn. Wat te denken, zo merken zij op, van de onlangs op de Bondsvergadering doorgedrukte wens van met name de amateursectie ? De amateurs hebben het via een motie voor elkaar gekregen dat, zodra zij dit wensen, bij belangrijke televisie-contracten door het betaald voetbal teruggekoppeld moet worden naar de door profs en amateurs paritair samengestelde Bondsvergadering. Dat is bij voorbaat een blok aan het been van het betaald voetbal.

Ergernis

Niettemin was de besloten vergadering gisteravond opnieuw het strijdperk waarin het Feyenoord weer om de exclusieve en onbeperkte tv-rechten was te doen. Dit tot ergernis van de clubs, die het demissionaire bestuur - dat zonder Jos Staatsen, Peter Groenenboom en Sylvia Toth aantrad - opnieuw warm probeerden te maken voor onderhandelingen over een tv-contract tot aan het einde van dit seizoen. Plaatservangend voorzitter Gerard Bouwer maakte van meet af aan duidelijk dat het demissionaire bestuur geen positief antwoord op die vraag kan geven, zo lang Feyenoord in dit standpunt volhardt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden