Opinie

Boycot de Fifa, begin een eigen wereldvoetbalbond

Fifa-voorzitter Sepp Blatter (midden) loopt weg na een fotomoment bij het hoofdkantoor van de Fifa in Zürich. Beeld epa
Fifa-voorzitter Sepp Blatter (midden) loopt weg na een fotomoment bij het hoofdkantoor van de Fifa in Zürich.Beeld epa

GEERLOF DE MOOIJ   De hypocrisie over de Fifa heeft nu lang genoeg geduurd, vindt publicist Geerlof de Mooij. 'De corruptie en uitbuiting staan haaks op de waarden van Nederland.'

Geerlof de Mooij

Het grootste spektakel van dit nog jonge WK-voetbal lijkt zich buiten de lijnen te gaan afspelen. Onder leiding van KNVB-voorzitter Michael van Praag heeft de Europese voetbalwereld deze week de aanval geopend op Sepp Blatter. Dat is rijkelijk laat: Blatter, al bijna 40 jaar werkzaam bij de Fifa en sinds 1998 voorzitter, ligt al onder vuur sinds zijn aanstelling.

Bovendien wil Van Praag binnen de Fifa blijven. Dat moet Nederland niet willen. De stelselmatige corruptie binnen deze organisatie en de uitbuiting van zwakke, noodlijdende landen druisen in tegen alle waarden die Nederland, zowel binnen als buiten het voetbal, uitdraagt.

14 miljard
De Fifa beweert dat de gastlanden profiteren van het organiseren van 's werelds grootste sportevenement. Dat is een gotspe. Bij het vorige wereldkampioenschap in Zuid-Afrika heeft de ruim 3 miljard euro die belastingbetalers hebben moeten bijdragen hen welgeteld 400 miljoen opgeleverd, plus een economische recessie. Aan het circus dat deze maand neerstrijkt in Brazilië, waaraan was beloofd dat het evenement het land niets zou kosten, heeft de staat 14 miljard moeten bijdragen, waarvan 3 miljard alleen al voor stadions. Het haalt het echter niet bij Katar, dat voornemens is om maar liefst 140 miljard euro uit te geven. Het zijn krankzinnige bedragen voor een toernooi van een maand.

Iedere aantijging van corruptie wordt door de Fifa beantwoord met 'niet waar' of 'niet bewezen'. Tegenstanders, criticasters en gevaren binnen de eigen organisatie worden genadeloos uit de weg geruimd als de Zwitserse opperbaas Sepp Blatter dat nodig acht.

Bekende personen als Henry Kissinger, Johan Cruijff en Kofi Annan worden regelmatig uitgenodigd op het hoofdkwartier in Zürich om de bond van een ethisch laagje vernis te voorzien. En om geklaag van zwakkere broeders te voorkomen, stopt de Fifa haar armste leden zo nu en dan wat geld toe. Met een duister gevoel voor humor noemt ze deze transacties 'ontwikkelingshulp aan de armen'.

Stevig signaal
De bewijslast die zich de afgelopen jaren heeft opgestapeld voor corruptie binnen de wereldvoetbalbond is overweldigend. Toch blijven de meeste landen achter de Fifa staan, bang om bij de bond in ongenade te vallen. Zo riep de KNVB jarenlang dat er 'niets bewezen' is en dat we geduldig 'de resultaten van het onderzoek' moesten afwachten. Dat al die onderzoeken naar corruptie alleen maar werden ingesteld door de Fifa - die de onderzoekscommissies altijd zelf aanstelde en betaalde - om het imago van de bond op te krikken, deed toen niet ter zake voor de KNVB. De Nederlandse voetbalbond moet die fout nu toegeven en zich niet alleen richten op de positie van Blatter, maar op de hele organisatie.

De Verenigde Staten hebben moedig verklaard geen evenementen van de Fifa meer te willen organiseren zolang de huidige situatie niet verandert. Nederland toont zich daarentegen doodleuk bereid om terug te keren naar dezelfde slangenkuil door zich beschikbaar te stellen voor het wereldkampioenschap in 2022, mocht blijken dat dat toernooi is omgekocht. Het is dit soort opportunisme dat Nederland en de rest van de voetbalwereld al jaren in z'n greep heeft. Onze voetbalclubs moeten ervoor zorgen dat hun zaakjes op orde zijn, de Fifa hoeft dat niet. Wat betekent 'financial fair play' nog wanneer financieel noodlijdende landen als Brazilië of Zuid-Afrika worden leeggezogen door de wereldvoetbalbond?

Het is tijd voor een signaal. Een echt, stevig signaal - een boycot. Nederland moet zich per direct distantiëren van alle activiteiten die ook maar iets met de Fifa te maken hebben. Het moet principieel weigeren om het WK in 2022 van Katar over te nemen, tenzij Blatter weggaat en de bond stevig wordt hervormd.

Om een boycot enige kans van slagen te geven moet er worden samengewerkt met anderen. Nederland moet met andere toonaangevende voetballanden een alternatieve wereldvoetbalbond oprichten. De faciliteiten daarvoor zijn ruimschoots aanwezig binnen de Europese voetbalwereld, nu de bereidwilligheid nog.

Geerlof de Mooij: student International Studies aan de Universiteit Leiden

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden