Bovelander meldt zich voor twee maanden weer bij Oranje

BUNNIK (ANP) - Floris Jan Bovelander is voor twee maanden teruggekeerd in de selectie van het Nederlandse mannenhockeyteam. De strafcornerspecialist haakt straks weer (tijdelijk) af na het vierlandentoernooi in Dublin van 4 tot en met 6 juni met Ierland, Engeland en Duitsland als andere deelnemers.

In verband met zijn studie biologie is Bovelander niet beschikbaar voor de Champions Trophy, die van 3 tot en met 11 juli in Kuala Lumpur wordt gehouden. Behalve Bovelander zijn met Taco van den Honert en Leo Klein Gebbink nog twee ervaren spelers teruggekeerd. Daarnaast heeft coach Roelant Oltmans verdediger Erik Steegers (Oranje Zwart) en spits Piet Hein Geeris (Tilburg) van Jong Oranje geselecteerd. In vergelijking met de teleurstellend verlopen testserie in Pakistan begin februari zijn Tom van Amerongen, Frank Jan van ???eren en Jean Pierre Pierie afgevallen. Voor de Champions Trophy zal naast Bovelander een tweede speler moeten afhaken om aan de definitieve selectie van zestien te komen.

Bundesliga

Ook Jacques Brinkman, die definitief gebroken met de Utrechtse hoofdklasser Kampong, waar hij de vorige week na kritiek op coach Donald Drost en zijn medespelers uit de ploeg was gezet, is door Oltmans opnieuw in de selectie opgenomen. Brinkman meldt zich deze week vermoedelijk als lid aan van een club in de Bundesliga. "Volgens de Nederlandse reglementen kan ik de rest van het seizoen nationaal alleen maar ergens in een tweede team blijven spelen" , aldus Brinkman. "Daar pas ik voor. Blijft over het buitenland. Belgie, Italie of Duitsland. Italie valt af omdat dat toch te ver weg is en daarom te veel tijd kost. Met Duitsland heb ik goede contacten. De club kan ik pas noemen als het rond is. Maar ik heb goede hoop dat het lukt. Het enige nadeel is dat de Bundesliga pas weer op 27 april begint. Maar mogelijk dat ik ook wat oefenwedstrijden mee kan pakken."

Brinkman brak met Kampong nadat hem in het weekeinde was gebleken dat hij niet meer in genade aangenomen zou worden. "Ik had nog hoop dat er een toenadering zou worden gedaan. Dan was ik bereid weer met een schone lei te beginnen. Maar ze wilden me niet meer. Dan houdt alles op. Ik kan er eigenlijk nog niet over uit dat ik na bijna acht jaar in het eerste van Kampong, waaraan ik ook mijn loopbaan als international te danken heb, op zo'n vervelende manier weg moet. Ik wil hoe dan ook blijven hockeyen. Daarom lijkt me spelen in Duitsland, of eventueel Belgie, de enige uitweg." Bondscoach Oltmans toonde zich verre van gelukkig met de affaire rond Brinkman. "Als international moet hij wel in zijn wedstrijdritme blijven. Ik hoop dat er op korte termijn een oplossing zal worden gevonden."

Oltmans roept zijn nieuwe selectie morgen in het Wagenerstadion van Amstelveen voor het eerst bijeen. Tot en met 28 april, als de competitie ten einde loopt, is er een wekelijkse centrale training op woensdag. "Daarnaast wordt er gedecentraliseerd getraind en krijgen de spelers opdrachten mee om in conditie te blijven" , aldus Oltmans. "Het is zeker niet zo dat het aantal trainingen drastisch wordt verminderd zoals is gesuggereerd. Het schema is alleen een fractie aangepast om tijd en ruimte voor andere dingen vrij te maken. Ook de suggestie dat ik daarmee een knieval voor Van den Honert en Bovelander heb gemaakt is flauwekul. Het is geen speeltuin. Als dat zo was was ik al lang opgestapt."

Negatieve spiraal

Oltmans, die na de Olympische Spelen in Barcelona met maar liefst elf afzeggingen werd geconfronteerd, hoopt weer op goede tijden. "Ik wil met nadruk stellen dat de sfeer in de ploeg zowel bij de spelers als de begeleiding prima is. Wat we nodig hebben zijn aansprekende prestaties. Woensdag ga ik dat de spelers in mijn welkomstpraatje duidelijk voorhouden. Talent is er voldoende. Daar ben ik nog steeds van overtuigd. Ik verlang van de jongens dat er hard wordt gewerkt. Dan kunnen we hopelijk de negatieve spiraal doorbreken."

In mei staan er drie oefeninterlands geprogrammeerd, waarvan de duels tegen Ierland (5 mei in Amstelveen) en Duitsland (19 mei in Hurth) vast staan. Onzeker is nog of een treffen met Pakistan in Nederland op 12 mei geregeld kan worden. In de laatste weken van de aanloop naar de Champions Trophy traint Oltmans om de andere dag met de spelersgroep.

De nieuwe selectie ziet er als volgt uit: doel: Bart Looije (HGC) en Richard Lemaire (HDM); veld: Walter Drenth, Taco van den Honert (Amsterdam), Floris Jan Bovelander, Erik Jazet, Dave Smolenaars en Remco van Wijk (Bloemendaal), Wouter van Pelt, Koen Pijpers (HDM), Marc Delissen, Stephan Veen (HGC), Jacques Brinkman (Kampong), Rochus Westbroek (HCKZ), Erik Steegers (Oranje Zwart), Piet Hein Geeris, Gregory van Hout en Leo Klein Gebbink (Tilburg).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden