BOVAG tipt voor zwarte zaterdag: 'laat die aardappels thuis'

File op de Autoroute du Soleil op archiefbeeld. Beeld afp
File op de Autoroute du Soleil op archiefbeeld.Beeld afp

Er bestaan betere dagen om op pad te gaan: komende 'zwarte zaterdag' rijden duizenden Europeanen via de Franse snelwegen naar hun vakantiebestemming of juist naar huis. Vorig jaar telde de ANWB op het hoogtepunt van deze dag 765 kilometer file in Frankrijk. Hoe is die barre tocht zo snel en veilig mogelijk te doorstaan?

Redactie

'Snel doorrijden kun je vergeten', helpt een ANWB-woordvoerder vakantiegangers uit de droom, die gemiddeld 3 tot 4 uur file voor hen vreest. 'Maar áls je gaat, zorg dan dat je goed zicht hebt op de knelpunten en mogelijke alternatieven.' Daarvoor raadt hij de ANWB Vakantieradio aan, of toch de kosten van mobiel internet te overwegen. 'En een dag heeft natuurlijk 24 uur. Je kunt ook heel vroeg weggaan om het normale weekendverkeer te mijden.' Betere reisdagen zijn donderdag en zondag, aldus de bond. 'Je vakantie begint als je vertrekt. Daar moet je van kunnen genieten.'

Wie toch zaterdag wegrijdt, moet zich extra goed voorbereiden. De zegsman: 'Zorg voor voldoende benzine en tank op tijd. Je zit waarschijnlijk lang in de auto, dus neem genoeg eten en water mee. Zeker als er bijvoorbeeld hondjes aan boord zijn.' Natte doeken kunnen ook van pas komen, bijvoorbeeld als de hitte meereizende peuters of kleuters teistert.

Airco uit
Wat als de auto oververhit raakt in de Franse zon? 'Zet de airco uit, de ramen en verwarming open in de hoop dat het afkoelt. Werkt dat niet, zet dan de auto aan de kant', adviseert de ANWB. Want niks vervelender dan panne op de Autoroute du Soleil, weet een woordvoerder van brancheorganisatie Bovag uit eigen ervaring: 'Wie langs de kant van de weg belandt, wordt altijd weggesleept naar een garage in het dichtstbijzijnde dorp. En jouw auto staat nooit op de prioriteitenlijst van de monteurs.''

Vakantiegangers rijden volgens de ANWB regelmatig de koppeling van hun auto kapot, omdat ze de motoren te weinig toeren laten maken als die in de verkeerde versnelling met een caravan een berg op rijdt. De Bovag noemt een andere trend: 'Meer dan eens zakt een auto of caravan 'door zijn hoeven' door overvolle belading. Laat die zak Hollandse aardappelen daarom nou eens thuis.' De ANWB wijst erop dat 'water voor douche en toilet, de jeux-de-boulesballen en de elektrische fiets' het gewicht sneller laten oplopen dan veel mensen denken: 'Vroeg of laat krijg je dan problemen met de constructie van de auto of caravan'.

Ook het controleren van de remvloeistof, koelvloeistof, het bandenprofiel en de bandenspanning is geen overbodige luxe voor vertrek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden