Bouwt Google eigen satellietnetwerk met drones?

Beeld EPA

Vanaf heden is Google de trotse eigenaar van zijn eigen drone-bedrijf: Titan Aerospace. Het bedrijf was al eerder in beeld toen die andere internetgigant Facebook het wilde overnemen. Maar nu heeft Google het aangekocht in het kader van 'Project Loon', een proef om iedereen op de wereld te voorzien van internet. Maar een prettige bijkomstigheid is dat het bedrijf nu beschikt over eigen, bestuurbare minisatellieten die ook kunnen helpen bij het in kaart brengen van de wereld. En komt dat niet handig van pas bij de diensten Google Maps en Earth?

De drones zijn nog in de ontwikkelingsfase en dus niet werkelijk beschikbaar, benadrukt Google. Volgens de officiële reactie is Titan aangekocht omdat 'beide bedrijven optimistisch zijn over de manier waarop technologie de wereld kan verbeteren. Hoewel het slechts de beginfase is, kunnen atmosferische satellieten miljoenen mensen internettoegang verschaffen en helpen bij het oplossen van andere problemen, zoals rampen en het in kaart brengen van milieuschade zoals ontbossing.' Zowel 'Project Loon' als Maps en Earth kunnen dus profiteren van deze aanschaf.

Internet voor iedereen
Sinds juni 2013 werkt Google aan 'Project Loon'. Het doel van het project is dat ballonnen, die in de stratosfeer tussen de tien en twintig kilometer hoogte zweven, afgelegen delen in de wereld kunnen voorzien van internet. De ballonnen werken op zonne-energie en zweven boven de luchtlaag waarin het vliegverkeer zich bevindt, maar onder de hoogte van traditionele satellieten. De ballonnen bewegen zich met de windstromen mee over de wereld. Een relatief goedkope oplossing, maar omdat de ballonnen slecht bestuurbaar zijn zweven ze de helft van de tijd werkloos boven de oceaan. Om internetdekking over de hele wereld te garanderen zijn dus heel veel ballonnen nodig.

De drones zullen ook op zonne-energie gaan werken en kunnen, in tegenstelling tot de ballonnen wel volledig worden bestuurd en zelfs op één plaats blijven, ongeacht de windrichting. Een snellere, flexibelere en goedkopere oplossing met het zelfde resultaat: een eigen netwerk van satellieten.

Volgens geruchten was Google eerder al geïnteresseerd in het bedrijf Skybox Imaging dat ook satellieten bouwt die kleiner en goedkoper zijn dan traditionele satellieten waardoor het mogelijk is om een groter netwerk van satellieten te onderhouden.

Het is onduidelijke over hoeveel eigen satellieten Google op dit moment beschikt. Voor Maps en Earth maakt het bedrijf gebruik van eigen satellieten en die van derden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden