Bouwstop voor delen van Noordzeekust

Kustpact | 'Bescherm de kust', heette de campagne, en die had effect: op veel plaatsen komt een bouw-stop. Bijna iedereen is blij.

Er komt een bouwstop voor grote delen van de Noordzeekust, van Zeeland tot en met de Waddeneilanden. Dat staat in een nationaal Kustpact, dat provincies, kustgemeenten en natuur- en milieuorganisaties hebben gesloten. Recreatieondernemers voelen zich buiten spel gezet.

Het convenant is klaar, maar nog niet openbaar gemaakt. Minister Melanie Schultz van Haegen (infrastructuur en milieu) heeft de Tweede Kamer gisteren in grote lijnen geïnformeerd. In het document staan voorlopige afspraken: de provincies bekijken nu hoe die afspraken kunnen worden omgezet in beleid. Ook andere partijen, gemeenten, waterschappen, de recreatiesector, drinkwaterbedrijven, moeten zich nog uitspreken over het plan.

Er worden zones aangewezen waar niet meer mag worden gebouwd. Gemeenten zullen zich daar bij de vergunningverlening aan moeten houden. Duinen en strand bij natuurgebieden blijven vrij van strandhuizen, hotels en bungalowparken.

Plannen die projectontwikkelaars nu al in deze gebieden hebben, zullen geen vergunning krijgen, zoals in Noordwijk waar een projectontwikkelaar met instemming van de gemeente tien strandhuisjes wilde bouwen. De provincie Zuid-Holland schortte dit plan eerder al op. Ook een bouwplan op de kop van Goeree-Overflakkee, waar een ondernemer zeventig strandbungalows op ongerept strand wil zetten, zal waarschijnlijk sneuvelen.

De afspraken in het convenant zijn bindend voor provincies en gemeenten. Alleen in gebieden die bebouwd zijn, mogen straks nog nieuwe projecten komen. Bouwplannen waarvoor al vergunning is verleend, mogen wel worden uitgevoerd. Zoals in Petten waar vastgoedondernemers tachtig strandhuisjes, vijf grote strandhuizen en twee strandpaviljoens willen bouwen op nieuw strand voor het dorp. Hiertegen loopt nog een bezwaarprocedure.

Nu al hebben de recreatieondernemers, verenigd in Recron, Horeca Nederland en de watersportbranche (Hiswa Vereniging) bij Schultz protest aangetekend. Ze vinden dat in het Kustpact 'veel te veel piketpaaltjes worden geslagen'. De tekst van het convenant is onsamenhangend en beperkend, vinden zij, het convenant brengt 'huidige en toekomstige' bedrijven in de kuststrook in gevaar. "Er moeten mogelijkheden blijven om aan de vraag van de consument te kunnen blijven voldoen."

De recreatiebranche heeft mee onderhandeld over het strand- en duinconvenant, maar voelt zich nu buiten spel staan. "Wij zijn uit het Kustpact gezet", aldus de woordvoerster van Recron. "De ondernemersorganisaties doen niet meer mee.''

Het Kustpact kwam er na de ophef toen minister Schultz begin dit jaar aankondigde dat ze de regels voor kustbebouwing wilde versoepelen. Natuurmonumenten begon met vijf andere natuur- en milieuorganisaties een campagne 'Bescherm de kust', die meer dan 100.000 mensen op de been bracht. Schultz bracht provincies, gemeenten en de milieubeweging bij elkaar om afspraken te maken over het borgen van de kernwaarden en kwaliteiten van de kust. Er is maandenlang moeizaam onderhandeld over het Kustpact.

Natuurmonumenten en de Zuid-Hollandse Natuur- en Milieufederatie, die namens een coalitie van organisaties hebben getekend, zijn dik tevreden met de afspraken. "Dit kustpact maakt een groot verschil", aldus directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten: "Kustlandschappen worden voortaan beter beschermd. Er komt een grote rem op recreatieve bebouwing op het strand en in de duinen." Alex Ouwehand, directeur van de Natuur en Milieufederatie Zuid Holland: "De kust is een kip met gouden eieren. Iedereen is uiteindelijk beter af als we daar zorgvuldig mee omgaan. Het kustpact vormt de spelregels voor die zorgvuldige omgang."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden