kustpact

Bouwstop op delen van Noordzeekust

Strandhuisjes in Castricum. Volgens het Kustpact moeten zones nabij natuurgebieden op het Noordzeestrand vrij van dit soort bebouwing blijven. Beeld foto auteur
Strandhuisjes in Castricum. Volgens het Kustpact moeten zones nabij natuurgebieden op het Noordzeestrand vrij van dit soort bebouwing blijven.Beeld foto auteur

Er komt een bouwstop langs delen van de Noordzeekust, van Zeeland tot en met de Waddeneilanden. Dat staat in een nationaal Kustpact, dat provincies, kustgemeenten en natuur- en milieuorganisaties hebben afgesloten. Recreatieondernemers voelen zich buiten spel gezet.

Joop Bouma

Het convenant is klaar, maar nog niet openbaar gemaakt. Minister Melanie Schultz van Haegen (infrastructuur en milieu) heeft de Tweede Kamer gisteravond in grote lijnen geïnformeerd. In het document staan voorlopige afspraken: de provincies bekijken nu hoe die afspraken kunnen worden omgezet in beleid.

Ook andere partijen, gemeenten, waterschappen, de recreatiesector, drinkwaterbedrijven, moeten zich nog uitspreken over het plan. Schultz verwacht dat pas eind dit jaar alle handtekeningen onder het convenant staan.

Volgens de huidige tekst van het Kustpact zullen er zones worden aangewezen langs de hele kust waar niet mag worden gebouwd. Gemeenten zullen zich bij de vergunningverlening aan die zones moeten houden. Duinen en strand bij natuurgebieden blijven vrij van strandhuizen, hotels en bungalowparken. Plannen die projectontwikkelaars nu al in deze gebieden hebben zullen geen vergunning krijgen.

Bindend
De afspraken in het convenant zijn bindend voor provincies en gemeenten. Alleen in gebieden die al bebouwd zijn, mogen straks nog nieuwe projecten komen.

Bouwplannen waarvoor al vergunning is verleend, mogen wel worden uitgevoerd. Zoals in Petten waar vastgoedondernemers 80 strandhuisjes, vijf grote strandhuizen en twee strandpaviljoens willen bouwen op nieuw strand voor het dorp. Tegen dit project loopt nog wel een bezwaarprocedure bij de Raad van State.

De inkt van het Kustpact is nog nat, maar nu al hebben de recreatieondernemers (Recron), Horeca Nederland en de watersportbranche (Hiswa Vereniging), bij Schultz protest aangetekend. Ze vinden dat in het Kustpact 'veel te veel piketpaaltjes worden geslagen'. De tekst van het convenant is onsamenhangend en beperkend, vinden zij, het convenant brengt bedrijven in de kuststrook in gevaar. "Er moeten mogelijkheden blijven om aan de eisen van de moderne tijd en de vraag van de consument te kunnen blijven voldoen.''

De recreatiebranche heeft aan tafel gezeten bij de onderhandelingen, maar voelt zich nu buiten spel staan. "Wij zijn uit het Kustpact gezet'', aldus de woordvoerster van Recron. "Ondernemersorganisaties doen niet meer mee in dit convenant.'' Volgens het ministerie doet de sector nog gewoon mee.

Moeizame onderhandelingen
Het Kustpact kwam er na de ophef die ontstond toen minister Schultz begin dit jaar aankondigde dat ze de regels voor kustbebouwing wilde versoepelen.

Natuurmonumenten begon met vijf andere natuur- en milieuorganisaties een campagne 'Bescherm de kust', die meer dan 100.000 mensen op de been bracht. Schultz bracht provincies, gemeenten en de milieubeweging bij elkaar om afspraken te maken over het borgen van de kernwaarden en kwaliteiten van de kust. Er is maandenlang moeizaam onderhandeld over het Kustpact.

Natuurmonumenten en de Zuid-Hollandse Natuur- en Milieufederatie, die het Kustpact namens een coalitie van organisaties hebben ondertekend, zijn dik tevreden met de afspraken. "Dit kustpact maakt een groot verschil," aldus directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten: "Kustlandschappen worden voortaan beter beschermd. Er komt een grote rem op recreatieve bebouwing op het strand en in de duinen".

Alex Ouwehand, directeur van de Natuur en Milieufederatie Zuid Holland: "De kust is een kip met gouden eieren. Iedereen is uiteindelijk beter af als we daar zorgvuldig mee omgaan. Het kustpact vormt de spelregels voor die zorgvuldige omgang."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden