Bouwstop ondermijnt plan langer thuiswonen ouderen

Provincies zijn gewaarschuwd. Het inperken van bouwplannen kan ouderen lelijk in de wielen rijden, signaleert het 'aanjaagteam' dat namens het kabinet het langer thuis wonen wil bevorderen.

Voorstellen voor een bouwstop - zoals recent in Gelderland - baren het team zorgen. In een brief aan alle nieuwe provinciebesturen bepleit voorzitter Marnix Norder oog te houden voor ouderen en andere zorgbehoevenden. Willen ze langer zelfstandig kunnen wonen, dan moet er voldoende geschikte huisvesting zijn in de buurt van gezondheidscentra, huisartsen en winkels. Door de vergrijzing en de sluiting van verzorgingshuizen zal die vraag toenemen.

Maar diverse provincies, die toezicht houden op ruimtelijke ordening en woningbouwprogramma's, trappen op de rem. Ze overwegen gemeenten die blijven inzetten op te ambitieuze plannen een limiet op te leggen. De gemeenten laten zich maar moeilijk indammen, blijkt in de praktijk.

Zo constateert het Gelderse provinciebestuur dat gemeenten 28.000 woningen meer willen bouwen dan waar behoefte aan is, meldde gisteren De Gelderlander. Voornemens om leegstaande gebouwen te verbouwen tot appartementen komen zelfs nog bovenop die 28.000. Vier jaar geleden werd al afgesproken in de Achterhoek, waar de bevolking krimpt, plannen voor 9000 woningen te schrappen.

De zorg van Norder is dat het snoeien in bouwplannen initiatieven voor het creëren van nieuwe woonvormen voor ouderen blokkeert. Waar verzorgingshuizen tot zelfstandige appartementen worden omgebouwd, zou volgens hem in ieder geval een uitzondering moeten worden gemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden