Bouwsector staat onder druk

Beeld ANP

De bouwsector ondervindt steeds meer negatieve gevolgen van de sterk stijgende bouwkosten. Dat stellen kenners van ABN AMRO in een rapport over de sector. Zo is niet alleen het inhuren van personeel steeds duurder, maar stijgen ook de kosten van bouwmaterialen.

Door het groeiende personeelstekort kunnen de bouwers niet aan de stijgende vraag voldoen. En omdat ze niet of nauwelijks personeel kunnen vinden, huren ze vaker zzp’ers in. Daardoor nemen de personeelskosten toe. Dit zet het rendement van veel bouwbedrijven onder druk.

ABN AMRO verwacht dat de groei van de bouwsector in 2019 en 2020 door deze stijgende kosten wordt afgeremd. Waarschijnlijk zal de groei dit jaar 4 procent en volgend jaar 2,5 procent zijn. In 2018 was nog sprake van een groei met ongeveer 7 procent.

De economen merken daarbij op dat de woningbouw niet langer de belangrijkste groeimotor is van de sector. “De vooruitzichten voor de grond-, weg- en waterbouw zijn daarentegen zeer goed, doordat de overheid veel in infrastructuur gaat investeren", zo merken ze op.

Lees ook:

Nederlandse huizenprijzen stijgen naar de Europese top

Nederlandse koopwoningen blijven in prijs stijgen. De woningmarkt staat zo onder druk, dat de prijsstijging maakt dat Nederland tot de hardste groeiers van Europa behoort, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dit is waarom de huizenprijzen zo hard stijgen

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard? De verklaring lijkt simpel: ze stijgen zo hard omdat er te weinig gebouwd wordt, schrijft Irene van Staveren. Daardoor ontstaat schaarste en dat drijft de prijzen op. Dat geldt immers op de markt voor all goederen of diensten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden