Bouwsector groeit met minder banen

omzetstijging | De bouw was vorig kwartaal de sterkst groeiende sector in Nederland.

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

De bouwsector heeft zijn omzet in het eerste kwartaal opnieuw zien groeien. En de verwachting is dat de bouw blijft groeien. Opvallend is wel dat de werkgelegenheid in de sector de afgelopen maanden verder afnam. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van gisteren.

De bouwomzet groeit al anderhalf jaar en lag in de eerste drie maanden van dit jaar 5,5 procent hoger dan een jaar eerder. Bij kleine bedrijven met minder dan tien mensen nam de omzet het hardst toe. Vooral het verbouwen en opknappen van woningen en andere gebouwen, zoals kantoren, scholen en ziekenhuizen, trekt aan.

Daardoor groeiden vooral de afwerkingsbedrijven en de sloop- en installatiebedrijven hard, met wel 10,9 procent.

De schilderbedrijven zouden nog harder kunnen groeien dan ze al doen. De vraag naar schilders is momenteel groter dan het aanbod. Het beroep kampt met een slecht imago. Het aantal leerlingen op de schildersopleidingen daalt al jaren.

Het aantal faillissementen is ook weer afgenomen. In het eerste kwartaal moesten 154 bedrijfjes stoppen. Dat is het laagste aantal in jaren. Er zijn 3100 nieuwe bouwbedrijven gestart, een stijging van 6,5 procent vergeleken met vorig jaar.

Desalniettemin gingen ongeveer duizend banen verloren in de sector in de eerste drie maanden van dit jaar. Daarmee zet de dalende tendens door. Het CBS verwacht wel dat het aantal vacatures weer gaat stijgen. Dat verwachten de ondernemers zelf ook.

Al anderhalf jaar overheerst in de bouwsector het positieve sentiment. Het vertrouwen ligt hoog. Al meer dan een jaar voeren ondernemers in de bouw ook prijsstijgingen door.

De bouw was vorig kwartaal de sterkst groeiende sector in de Nederlandse economie. Alleen in de grond-, weg- en waterbouw ging de omzet verder omlaag.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden