CommentaarStikstofcrisis

Bouwprotest noopt politiek tot actie

Weg- en waterbouwers, bedrijven in de grondverwerking en het grondverzet, hoveniers en loonwerkers staan gewoonlijk niet vooraan als er wordt geprotesteerd. Het is daarom de vraag of het Malieveld morgen, na de armada van tractoren begin deze maand, zal volstromen met brullende bouw- en werkvoertuigen op de voorlaatste dag van de maand. Duidelijk is wel dat de bouwsector het water aan de lippen staat. De boeren die naar Den Haag trokken, willen niet als enige betalen voor de stikstofrekening. Dat geldt ook voor de bouw, waar door de stikstofcrisis steeds meer projecten stilliggen.

Wie een uitweg zoekt uit dit doolhof, kan niet voorbijgaan aan de belangrijkste bron: de veehouderij. Landbouwminister Schouten moet daarom vaart maken met een passende uitkoopregeling voor boerenbedrijven. Daarbij moet Schouten ook onder ogen zien dat zo’n uitkoopregeling mogelijk onvoldoende soelaas biedt. Gedwongen sanering moet bespreekbaar zijn, ook omdat daarmee een hoger maatschappelijk belang is gediend: dat van de bouwers. De woningmarkt loopt verder vast, wat tienduizenden mensen direct schaadt – woningzoekenden natuurlijk, maar ook werknemers in de bouw. Ook de energietransitie loopt gevaar, nu wind- en zonneparken niet kunnen worden ontwikkeld.

Pfas

De snelle afhandeling van het stikstofprobleem is voor de bouwers, hoveniers en grondverzetbedrijven en baggeraars niet voldoende: zij zijn ook tegen de tijdelijke, strikte norm die staatssecretaris Van Veldhoven (milieu) invoerde voor Pfas, een verzamelnaam van allerlei minuscule chemische stoffen die zijn verwerkt in legio producten als tapijt, schoonmaak- en blusmiddelen, maar ook in tefalpannen en regenkleding. De hitte, water en zuurbestendige Pfas zijn niet afbreekbaar en ze komen vrij bij de productie en het gebruik van deze alledaagse producten. Ze slaan neer op de grond en vormen daar een toxische chemische cocktail, waarover Van Veldhoven terecht verontrust is. Pfas kan schadelijk zijn voor de volksgezondheid, al is lang niet alles bekend.

Toch is het de vraag of de strenge tijdelijke norm van Van Veldhoven moet worden omgezet in een permanente. Als deze norm betekent dat ‘geen schop meer in de grond kan’ en belangrijke projecten dus stuk lopen, is versoepeling het overwegen waard. Ook omdat het RIVM daar ruimte voor ziet.

In ieder geval moet de productie en toepassing van Pfas-chemicaliën snel worden ingeperkt. De controle op chemische stoffen moet veel scherper, waarbij vooral in beeld moet komen of en hoe snel ze afbreekbaar zijn. En bovenal moeten burgers worden geïnformeerd over de keerzijde van de producten die zijn kopen. Immers, een pan zonder tefallaag is nog steeds een pan.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden