Bouwpensioenfonds mogelijk dupe vastgoedfraude

AMSTERDAM (ANP) - Het pensioenfonds BPF Bouw is mogelijk voor zo'n 2 miljoen tot 3 miljoen euro gedupeerd door verdachten in de vastgoedfraude. Justitie onderzoekt de zaak die zich richt op frauduleuze praktijken rond de bouw van een wolkenkrabber in Rotterdam, de zogenoemde Coolsingeltoren.

Dat heeft directeur Dick van Hal van BPF Bouwinvest dinsdag gezegd naar aanleiding van een bericht hierover in de Volkskrant. BPF Bouwinvest doet de vastgoedinvesteringen voor het bouwpensioenfonds, waarbij 900.000 mensen zijn aangesloten.

BPF is van plan de schade op de verdachten te verhalen als de fraude wordt bewezen. Het bouwpensioenfonds en zijn medewerkers zijn geen verdachten in de zaak, zei Van Hal. Drie medewerkers, van wie twee inmiddels gepensioeneerd, zijn door justitie wel gehoord als getuigen.

Illegale transacties

De zaak rond de Coolsingeltoren, waarvan de eerste steen nog gelegd moet worden, is onderdeel van de omvangrijke vastgoedfraudezaak die vorig jaar aan het licht kwam. Het omvat onder meer illegale transacties rond Philips Pensioenfonds, Rabo Bouwfonds en Fortis Vastgoed.

Voor de bouw van de wolkenkrabber is een joint venture opgericht door BPF en Bouwfonds, waarvan hoofdverdachte in de vastgoedfraude Jan van V. een directeur was. De gezamenlijke onderneming gaf een projectontwikkelaar uit Cappele a/d IJssel, een bedrijf waarmee Van V. samenwerkte, in 2000 opdracht bepaalde werkzaamheden uit te voeren. Het vermoeden bestaat dat een deel van die werkzaamheden nooit is verricht, terwijl er wel twee miljoen tot 3 miljoen euro voor is betaald.

De Coolsingeltoren in een project van 200 miljoen euro dat onder meer 60.000 vierkante meter kantooroppervlakte en een theater omvat. Volgens Van Hal wordt de bouw van de wolkenkrabber van meer dan tweehonderd meter hoog aanbesteed, zodra er huurders zijn gevonden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden