Bouwmarkten tegen alweer een Hornbach
Klusgiganten procederen zich suf
Bouwmarkten voeren in Nederland een hevige concurrentiestrijd en zetten daarbij alle beschikbare middelen in. In een krimpende markt proberen de grote ketens elkaar te overtroeven met uitbundige reclamecampagnes, maar ook door kortingsbonnen van de concurrent te accepteren. Een populair wapen is de juridische procedure. Via de bestuursrechter wordt geprobeerd om de bouw van nieuwe vestigingen en de uitbreiding van bestaande zaken te verbieden, of in ieder geval te vertragen.
Gamma en Praxis verzetten zich sterk tegen de opkomst van het Duitse Hornbach, dat in Nederland aan het uitbreiden is, zoals nu in Zwolle. Hornbach heeft sinds 1996 negen Nederlandse vestigingen geopend. Over al deze plaatsen is geprocedeerd, voorlopig zonder succes. Dat weerhoudt de doe-het-zelfketens er niet van om te proberen de bouw van nieuwe Hornbach-vestigingen op dezelfde manier te verhinderen.
De Nederlandse bouwmarktenbranche heeft flink geleden onder de economische crisis. Sinds 2009 is de omzet met een kwart teruglopen. Kluswinkels zagen in 2014 voor het eerst in jaren weer een kleine stijging en proberen met behulp van rechtszaken te voorkomen opnieuw te moeten gaan inleveren.
De juridische strijd wordt nu in Zwolle uitgevochten. Praxis en Van Neerbos Bouwmarkten, de franchisenemer van Gamma en Karwei, daagden deze week de gemeente voor de rechter. Die had een lijst van bezwaren verworpen die de klusgiganten tegen de bouwvergunning van Hornbach hadden ingediend. Het Duitse bedrijf kreeg begin 2013 toestemming van de gemeente voor de bouw van een enorme vestiging in de stad en sindsdien zijn er zeker zes rechtszaken en procedures aangespannen. "Gamma en Praxis proberen ons gewoon buiten de stad te houden", stelt expansiemanager Jacqueline Tijchon van Hornbach.
Als het aan de gemeente Zwolle ligt, is Hornbach van harte welkom. "Er is onderzoek gedaan naar de regionale behoefte aan een bouwmarkt en daaruit bleek dat er nog ruimte is", bevestigt Karin Obdeijn namens de gemeente Zwolle.
Praxis trok de conclusies van de gemeente voor de rechter in twijfel. Volgens de bouwmarkt heeft Zwolle 'gegoocheld' met cijfers om de komst van Hornbach mogelijk te maken. In haar eigen tegenonderzoek ging Praxis echter uit van dezelfde cijfers, waardoor de rechter het bezwaar afwees. Praxis blijft bij het standpunt dat een Hornbach in Zwolle 'rampzalig' zou zijn en zegt grote leegstand van winkelpanden en verkeers- en parkeerchaos te verwachten.
Volgens Jacqueline Tijchon is het al raak sinds Hornbach zich in Nederland vestigde. "Bij iedere nieuwe winkel werden er procedures aangespannen. Ik kan me geen plaats herinneren waar dat niet zo was. En altijd komen de bezwaren van Van Neerbos en Praxis, steeds zonder resultaat." Zelf heeft Hornbach niet alleen maar in de verdediging gezeten. In het verleden hebben de Duitsers tegen nieuwe zaken van Praxis geprocedeerd.
De bezwaren liggen vaak in de hoek van de ruimtelijke ordening. Zo zouden de vestigingen van Hornbach te weinig parkeerplaatsen hebben. In andere gevallen weer te veel. De reclame van Hornbach zou hinderlijk zijn voor de omgeving. In Zwolle stelt Praxis bang te zijn voor files die voor de inrit van Hornbach kunnen ontstaan, omdat de vestiging van Praxis aan dezelfde straat ligt. De afstand tussen de twee bouwmarkten bedraagt ruim zes kilometer.
In Zwolle maakten ook omwonenden van de nieuwe Hornbach bezwaar. Zij zijn vooral bezorgd over de veertig meter hoge reclamemast die Hornbach wil plaatsen. De buurtbewoners werden tijdens de rechtszitting vertegenwoordigd door de advocaat van Van Neerbos. Tijchon: "We hebben al besloten de bewoners tegemoet te komen door hun kant van de zuil niet te belichten".
Praxis bevestigt dat het bezwaar heeft aangetekend tegen zowel het Zwolse bestemmingsplan als de bouwvergunning van Hornbach, maar wil verder niet inhoudelijk reageren. Van Neerbos Bouwmarkten was niet bereikbaar voor commentaar.
undefined