Zelfgemaakt

Bouwmarkt Buurman wil iedereen laten wennen aan restmateriaal

Beeld Bouwmarkt Buurman

Bij bouwmarkt Buurman verkopen ze alleen gebruikt hout. Directeur Laura Rosen Jacobson wil iedereen laten wennen aan restmateriaal.

In de Rotterdamse loods hangt de geur van net gezaagd hout. Er wordt flink getimmerd. Een bezoeker legt de laatste hand aan een hoogslaper voor zijn zoon. In de metershoge schappen vind je tweedehands hout: gebruikte deuren, raamkozijnen en oude ontspijkerde planken. Welkom bij Buurman, een bijzondere bouwmarkt.

Directeur en oprichter Laura Rosen Jacobson (29) zegt lachend: "De meeste cursisten die hier een cursus volgen hebben twee linkerhanden. Ze weten het verschil niet tussen een torxsbit en een kruiskopbit." Ze geeft een korte rondleiding langs het assortiment. 

Beeld Bouwmarkt Buurman

"Kijk, dit zijn nog de paaltjes die lang bij de stemhokjes stonden." Ze wijst: "En daar vind je wat bomen die zijn omgewaaid tijdens een storm." Veel van de restmaterialen krijgt de bouwmarkt van de gemeente Rotterdam, maar ook kunstinstellingen weten Buurman te vinden. Net als een aantal grote bouwbedrijven uit de omgeving van de Rotterdamse haven.

Tijdens haar afstuderen deed Rosen Jacobson onderzoek naar de beschikbare grondstoffen in het Rotterdamse havengebied die geschikt waren voor hergebruik. Ze ontmoette in die tijd ook ondernemer Bas van den Berg (32) en architect Lenard Vunderink (42). Samen huurden ze een deel van de Keilewerf, de loods waar ze nog steeds zitten. Ze begonnen met het verzamelen van oud hout: het idee voor een alternatieve bouwmarkt was al snel geboren.

Doodzonde

Het materiaal als uitgangspunt nemen, dat is de filosofie van Buurman, legt de van oorsprong architecte uit. "Tijdens mijn studie werd er vaak pas in de laatste fase nagedacht over het materiaal. Dan ligt alles al zo'n beetje vast, eigenlijk is dat jammer." Ze geeft een voorbeeld: laatst was er een man die een schuurtje wilde bouwen. In de schappen vond hij tientallen raamkozijnen uit een oude stoomboot. Op dat moment besloot hij om de bovenste rand van zijn schuur van ramen te maken.

Het noemen van de bekende Zweedse meubelfabrikant is in de loods een absolute doodzonde, gaat Rosen Jacobson verder. Zelf is ze er niet meer geweest sinds de start van Buurman, drie jaar geleden.

Beeld Bouwmarkt Buurman

Afgelopen week heeft ze in elk geval haar eigen broer overtuigd. Ze wilden hun vader voor zijn verjaardag een Bob Ross-schilderworkshop cadeau doen. Haar broer had het idee om als grapje alvast een kleine schildersezel voor hem te kopen. "Ik heb hem natuurlijk meteen uitgenodigd op de werkplaats. In twee uur tijd hebben we samen een ezeltje in elkaar getimmerd."

De loods fungeert drie avonden in de week als leslocatie: van een nachtkastje maken tot een kapstok. Ook kun je een werkbank huren om zelf - eventueel onder begeleiding - aan grote klusprojecten te werken. Rosen Jacobson, bevlogen: "Er is zo ongelofelijk veel restmateriaal beschikbaar. Mensen moeten alleen wel gewend raken aan het idee."

Buurman is gevestigd in de Keilewerf, Vierhavensstraat 56 in Rotterdam. www.buurman.in

In de serie 'Zelfgemaakt' vertellen mensen hoe ze van hun ambacht hun beroep gemaakt hebben. Lees hier ons hele dossier.

Lees ook:

Dit najaar wordt er voor eerst geoogst in de wijngaard bij station Sloterdijk

Architect Yvonne Modderman begon een paar jaar geleden met haar man Jeroen van der Voorn een stads-wijngaard. Dit najaar gaan ze voor het eerst oogsten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden