Bouwers leveren seniorendagen in
Vernieuwde cao verschuift zwaartepunt van collectief naar individueel
Terwijl VVD-Kamerlid Anne Mulder dit weekend op Radio 1 zijn ongenoegen uitte over het grote aantal vrije dagen voor oudere werknemers in de bouw, maakten de vakbonden en werkgevers een paar uur later bekend dat zij in een nieuwe cao het aantal seniorendagen gaan afbouwen. Het leek alsof bouwbedrijven en werknemers daarmee samen zeiden: wij komen er ook zonder de politiek wel uit.
De komende twee jaar krijgen de bouwers er 5,5 procent bij, maar dat was niet het belangrijkste van de nieuwe cao. Er is een fundamentele keuze gemaakt om collectieve regelingen om te zetten in een individueel keuzepakket.
De seniorendagen bijvoorbeeld, een belangrijke arbeidsvoorwaarde, worden afgebouwd. "We hebben een nette overgangsregeling gemaakt waarbij werknemers die vlak voor hun seniorendagen zitten, hun rechten behouden", zegt Gijs Lokhorst, onderhandelaar namens CNV Vakmensen. "Ook de andere werknemers zullen profiteren. De waarde van de seniorendagen verdwijnt niet, maar keert terug in een individueel budget. Daarmee kunnen werknemers bijvoorbeeld bijscholing en training betalen."
Om deze en andere regelingen te vernieuwen, hebben werkgevers en bonden anderhalf jaar lang onderhandeld, de laatste 48 uur voor het weekend zelfs non-stop. De noodzaak van een moderne, vernieuwende cao, was dan ook hoog. De bouw-cao loopt namelijk leeg. Zes jaar geleden werkten nog 170.000 werknemers onder de bouw-cao. Daarvan zijn er nog geen 100.000 over, een krimp van meer dan veertig procent.
Dat komt voornamelijk door het enorme aantal zzp'ers in de bouw. Die zijn flexibel inzetbaar en hebben geen seniorendagen. De nieuwe cao geeft werkgevers nu ook meer flexibiliteit met de arbeidstijden. "Voor bedrijven wordt het makkelijker om in overleg met het personeel arbeidstijden met elkaar af te spreken die passen bij het project waar ze aan werken", zegt Lokhorst. "Andersom geldt ook dat werknemers meer ruimte krijgen om te werken op tijden die beter bij hun privésituatie passen. Bijvoorbeeld als ze mantelzorg moeten verlenen."
Met de nieuwe cao hopen vakbonden en werkgevers dat het straks niet ieder voor zich is in de bouw en er ruimte blijft voor collectieve afspraken. Dat is bijvoorbeeld van belang om schijnconstructies met illegale buitenlandse werknemers tegen te gaan. De nieuwe cao belooft een scherper toezicht op deze misstanden, onder meer door ID-kaarten voor bouwplaatsen af te geven.
undefined