Bouwer wordt spin in het web bij NLcoach

Met de benoeming van Bert Bouwer tot directeur begint NLcoachsteeds meer opgetuigd te raken. De handballer is niet de eerstegrote naam uit het vaderlandse coachbestand die zich als werkerop het coachplatform begeeft.

NLcoach, sinds september vorig jaar de (gedeeltelijke)voortzetting van de Federatie van Werkers in de Sport, begint hoelanger hoe meer vorm te krijgen. Het initiatief van zeventopcoaches, zich 'founding fathers' noemende, is in enkelemaanden uitgegroeid tot een stevige organisatie voor trainers encoaches in zowel top- als breedtesport.Deskundigheidsbevordering, kennisuitwisseling en innovatie zijnde pijlers onder het bouwwerk van Joop Alberda, Toon Gerbrands,Cor van der Geest, Henk Kraaijenhof, Roelant Oltmans, Jac Orieen Jan Reker, dat zowel belangenbehartiging alskwaliteitsverbetering nastreeft.

En nu gaat per 1 juli dus ook Bert Bouwer bij NLcoach aan deslag, de voormalige bondscoach, die met zijn project 'Meiden meteen missie' de basis heeft neergezet voor het huidige niveau vande handbalvrouwen. Ook al heeft Bouwer zelf het laatstehoogtepunt - deelname aan het WK in december 2005 - niet meer inde functie van bondscoach meegemaakt, hij heeft wel het rechtzich als geestelijk vader te zien.

Momenteel is Bouwer technisch directeur van het Deense GOGGudme en bondscoach van Japan. Dat hij de eerste taak zalopgeven, was te verwachten; beide partijen waren wel zo'n beetjeop elkaar uitgekeken. Japans bondscoach blijft hij. Die taak eistdat hij tachtig dagen per jaar in het land van de rijzende zonverblijft, wat met een functie van 0,63 fte wel te combinerenvalt.

Hij wordt de spin in het web, ofwel 'hart, hoofd en handen',zoals de sollicitatie-oproep van NLcoach het in januariomschreef. Er reageerden 85 sollicitanten, van wie Bouwer hetbeste in het profiel paste, zo maakte woordvoerder Joop Alberdavan NLcoach deze week bekend.

Inmiddels heeft NLcoach ook een samenwerkingspact gesloten methet platform waarin de collega's uit het betaalde voetbal zijngeorganiseerd - niet voor niets is Jan Reker adviseur vanNLcoach. Ook presenteerde de jonge organisatie, die bij oprichting meteen zes ton startsubsidie van staatssecretaris Rossmocht innen, een nieuw blad, met een verschijningsfrequentie vanzesmaal per jaar en gevuld met artikelen over het trainers- encoachvak. Niet zomaar kreeg de coach van het jaar 2005, GuusHiddink, het eerste exemplaar uitgereikt.

Zo ontwikkelt zich de nieuwe organisatie die zich inzet voorde professionele ontwikkeling van 'iedereen die zichzelfsportcoach noemt'. Coachen is een vak en NLcoach wil dat vak opeen hoger niveau tillen. Met een nieuwe directeur van wie hetprofiel eiste dat hij kan leidinggeven met passie, inspireren,steunen, organiseren, netwerken, resultaatgericht werken en dathij een initiatiefrijke ondersteuner en bouwer is. Bert Bouwerdus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden