Bouwer Heijmans ziet weer winst gloren

In opverende woningmarkt is vooral nieuwbouw aantrekkelijk

MARCO VISSER

De halfjaarcijfers vielen vies tegen, maar er gloort hoop voor bouwbedrijf Heijmans, zegt topman Bert van der Els. Hoop die moet komen van de aantrekkende markt voor (nieuwbouw)woningen. Toch moeten grote bouwers als Heijmans zich niet te snel rijk rekenen met een stijgende vraag naar nieuwbouwwoningen, denkt Harry Boumeester, woningmarktonderzoeker aan de TU Delft.

Heijmans verkocht tot en met juni dit jaar 482 woningen, tegen 386 woningen in dezelfde periode vorig jaar. Dat sluit aan bij de trend die de Nederlandse Vereniging voor ontwikkelaars en Bouwondernemers (NVB) eerder deze maand signaleerde. Volgens de NVB steeg de verkoop van nieuwbouwwoningen in de eerste zeven maanden van 2014 met maar liefst 52 procent.

Nu was 2013 het absolute dieptepunt in de woningbouw. "Dan is de periode erna al snel veel beter", zegt Boumeester. Volgens de onderzoeker is de woningmarkt over haar dieptepunt heen, wat hij vooral terugziet bij de bestaande woningen. "Daar zien we al anderhalf jaar verbeteringen, zowel in het aantal verkochte woningen als in de prijzen. Daardoor ontstaat er ruimte om door te stromen naar de nieuwbouw. Deze woningen zijn vaak wat duurder en trekken vooral kopers die al wat verder in hun 'wooncarrière' zitten. Zij moeten eerst hun oude woning verkopen. Dat gaat de laatste tijd iets makkelijker omdat meer starters zich voor een koopwoning melden."

In tijden van stijgende huizenprijzen hebben nieuwbouwwoningen een voordeel ten opzichte van bestaande woningen. Wie een koopcontract ondertekent, weet dat zijn huis anderhalf jaar later bij de oplevering al in waarde is gestegen. "Bij neerwaartse prijsontwikkeling geldt het tegenovergestelde", weet Boumeester. "Je koopt geen nieuwbouwwoning als je weet dat het huis bij oplevering minder waard is." Daarom ook is de nieuwbouw dubbel zo hard getroffen door de crisis. De positieve kant is dat bij een opleving van de prijzen het herstel snel kan intreden.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers was Heijmans optimistisch over de rol van woningcorporaties. Die moeten zich van het kabinet meer richten op hun kerntaken; zorgen voor betaalbare woningen. Dat betekent meer orders, verwacht Heijmans. Boumeester deelt het optimisme niet. "De afgelopen twee jaar zijn de opdrachten van de corporaties enorm teruggelopen. Dat heeft onder meer te maken met de verhuurdersheffing die het kabinet heeft opgelegd. Daardoor hebben corporaties minder investeringsruimte. Dat zie ik de komende jaren niet snel veranderen."

Een andere ontwikkeling die ongunstig is voor bouwkolossen als Heijmans, is dat er tegenwoordig veel kleinschalig wordt gebouwd. Dat is volgens Boumeester in het voordeel van de kleinere ondernemers. "Zij zijn gewend om op kleinere schaal te werken. Het kan dus best zijn dat de grotere bouwondernemers zich daarop moeten aanpassen en nog wat langer moeten wachten voordat ook voor hen de positieve trend inzet."

undefined

8 miljoen verlies

Heijmans boekte het eerste halfjaar van 2014 een verlies van 8 miljoen euro. Vorig jaar was dat in dezelfde periode 5 miljoen. De omzet daalde met 10 procent van 912 miljoen naar 823 miljoen euro. Voornaamste oorzaak is de stilstand in de bouw de afgelopen jaren. Maar een kentering is in zicht. Afgelopen half jaar verkocht Heijmans 482 woningen, tegenover 386 woningen in dezelfde periode vorig jaar. Positief is ook dat het orderpakket groeide van 1,6 naar 2,3 miljard euro.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden