Bouwen met staal en hout is veiligste, 'maar Italië weet dat nog niet'

De muren van deze woning waren niet bestand tegen de aardbeving. Beeld EPA
De muren van deze woning waren niet bestand tegen de aardbeving.Beeld EPA

De enorme ravage die de beving vannacht aanrichtte in Midden Italië is deels het gevolg van de bouwwijze in het land. Hout en staal zijn de veiligste materialen om mee te bouwen. "Maar dat is nog niet tot Italië doorgedrongen", zei aannemer Giovanni Donodio twee jaar geleden tegen correspondent Pauline Valkenet.

Redactie

"Hier in Italië bouwen we met baksteen en gewapend beton. Bakstenen huizen zijn het minst bestand tegen aardbevingen, omdat baksteen niet meebeweegt met trillingen."

In 2008 stelde de Italiaanse overheid richtlijnen op om aardbevingbestendig te bouwen. Sindsdien wordt de rest van de gebouwen beetje bij beetje aangepast.

Om te begrijpen hoe goed een huis zich zal houden bij een aardbeving kijkt Donodio met name naar de fundering, de vloeren en de hoeken in de muren. "Een grote vloer moet een beetje meebewegen. Maar als de glazen in de keukenkasten rammelen, weet ik dat het mis is," zegt hij. Een te zwakke vloer verstevigt hij met gewapend beton. Een fundering kan worden verstevigd door die gedeeltelijk uit te graven en er grote platen gewapend beton onder te plaatsen. En bij de hoeken in huis is het zaak dat die zich op een zekere afstand van een raam of deur bevinden.

Stalen ketting
Er zijn nog meer manieren om gebouwen te verstevigen, zodat ze zo veilig mogelijk worden. Om ervoor te zorgen dat de buitenmuren niet omvallen, kan er bijvoorbeeld een stalen ketting tussen die muren worden gespannen, die is bevestigd aan tegels aan de buitenkant van het gebouw. Alles hangt af van de hoogte en leeftijd van gebouwen, en van welk materiaal ze zijn.

Volgens de Italiaanse ingenieur Pietro Terreri, die bij de gemeente Piedimonte Matese werkt en waakt over alle gebouwen, is het 'allerbelangrijkste dat de krachten die vrijkomen bij een aardbeving evenwichtig worden verspreid'. "Het gewicht van de verschillende onderdelen van een huis moet daarom zo goed mogelijk worden verdeeld."

Veel illegale gebouwen
Er is niets mis met de regels die voorschrijven hoe er aardbevingsbestendig moet worden gebouwd. Het ontbreekt in Italië echter vaak aan controles en er zijn nogal wat Italianen die de regels aan hun laars lappen - onder wie ook aannemers, architecten en ingenieurs. Als er ergens een stevige aardbeving plaatsvindt, zijn er bijna altijd wel gebouwen die op papier overeind hadden moeten blijven staan, maar die zijn ingestort. Sommige Italianen bouwen hun huis volkomen illegaal. Milieuorganisatie Legambiente meldt dat er vorig jaar 26.000 gebouwen zonder vergunning zijn neergezet. Het is onwaarschijnlijk dat de eigenaren alle bouwregels in acht hebben genomen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden