'Bouwen, dat Groninger Forum'

Commissie-Terlouw: Stad bruist als er cultuur is

Doen, dat Groninger Forum! Dat adviseert de commissie-Terlouw. De D66-coryfee en voorzitter van de commissie gaf gisteren in het Groninger stadhuis zijn visie op de herinrichting van de oostzijde van de Grote Markt.

Die stagneert vanwege het voorgenomen middelpunt: het Groninger Forum, een futuristisch bouwwerk met daarin een bibliotheek, een archief, een bioscoop en de historische collectie van het Groninger Museum.

In januari werd de commissie-Terlouw in het leven geroepen nadat stad en provincie Groningen ruzie kregen. Hoewel Gedeputeerde Staten 35 miljoen hadden toegezegd voor de opknapbeurt van de Grote Markt (totale kosten circa 80 miljoen), weigerden Provinciale Staten in te stemmen met de subsidie. De staten noemden de uitgave onverantwoord en zagen de economische meerwaarde van het Forum niet.

Het Forum kan Groningen opstuwen in de vaart der volkeren, meent de commissie-Terlouw, als het meer is dan de verhuizing van een paar culturele instellingen.

Critici pleitten voor een meer commerciële invulling, maar Terlouw raadt een 'Bijenkorf in het Forum' af. Niet alleen winkelt de consument straks voornamelijk op internet, cultuur genereert vanzelf ook al omzet. "Ondernemers weten dat een stad bruist als er cultuur is."

De commissie vindt dat Groningen moet kijken naar hoe andere steden culturele ontmoetingsplaatsen creëren. De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) bijvoorbeeld.

Terlouw: "Op een zaterdag zitten daar honderden mensen, te lezen, bezig achter schermpjes, op een terrasje." Directeur Hans van Velzen van de OBA zat ook in de commissie-Terlouw.

De commissie adviseert een kwartiermaker aan te stellen die met een scherpere visie op het conceptplan komt. Ook moeten de Groningers meer stem krijgen. Zij kozen in 2004 uit zeven ontwerpen hun favoriete bouwwerk - dat van NL Architecten -, maar lijken daarna buiten spel te zijn gezet.

In december dreigde de stad Groningen de provincie met de rechter om de beloofde 35 miljoen af te dwingen. Nu lijkt het 'nieuwe ronde, nieuwe kansen', met andere poppetjes in provinciale en gedeputeerde staten.

Wilma Mansholt zei vorig jaar namens de PvdA in Provinciale Staten luidkeels 'nee' tegen het Forum. Gisteren nam zij, inmiddels gedeputeerde, het verslag van Terlouw aan en onderstreepte blij te zijn dat het Forum volgens de commissie wél een economische impuls brengt.

De Groningse gemeenteraad bespreekt het rapport op 11 mei. Daarna houdt de stad waarschijnlijk opnieuw de hand op bij de provincie, voor die 35 miljoen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden