Bouwen aan nieuw FC Twente

Vereniging 'Twente, verenigt!' moet binnen de club controle over de macht krijgen

FC Twente wacht nog altijd in spanning af wat de uitkomst zal zijn van het onderzoek van Ben Knüppe en de daaruit mogelijk volgende straf van de KNVB, maar ondertussen wordt ook al gebouwd aan de fundamenten van het nieuwe Twente. Sponsoren en supporters sloegen de handen ineen en startten een vereniging die meer controle moet krijgen binnen de club. Alles om te voorkomen dat één of twee mensen weer zoveel macht kunnen krijgen dat het zo ontzettend misgaat. En met een beetje geluk om ervoor te zorgen dat de club er uiteindelijk beter uitkomt dan onder voorzitter Joop Munsterman en directeur Aldo van der Laan.

Drie weken na de lancering van 'Twente, verenigt!' staat de teller van leden die 19,65 euro per jaar betalen - een verwijzing naar het oprichtingsjaar van de club - op 3000. Sommige supporters en zeker sponsoren doneren meer, want er zijn ook al schenkingen van 1965 euro binnen. De vereniging hoopt uit te komen op 20 à 30.000 leden. FC Twente telt momenteel 40.000 seizoen- en clubkaarthouders.

Om die aantallen te halen moet vooral nog meer duidelijk worden over de precieze rol die het collectief gaat vervullen. De gemeenteraad van Enschede stelde als voorwaarde voor de aan FC Twente verstrekte lening dat supporters en sponsoren toezicht gaan houden op de club, maar op welke manier dit moet gebeuren is grotendeels afhankelijk van het bindende onderzoek van Knüppe (zie kader).

"Er zijn eigenlijk drie opties: in het bestuur, in de raad van commissarissen of in de Stichting FC Twente die alle rechten van de club beheert", zegt Jan Gerritsen namens de ledenvereniging. "Eind deze maand of begin maart moet het onderzoek van Knüppe af zijn en hopen we hierover meer duidelijkheid te krijgen."

Ondertussen denkt de vereniging ook zelf na over de manier waarop ze van waarde kan zijn. De fans bezochten zo'n tien clubs in Nederland, Duitsland en Engeland om te kijken welke modellen in Enschede zouden kunnen werken. Met name de structuur van clubs als Borussia Dortmund en Schalke 04 viel in de smaak.

"Daar stemmen supporters mee over bepaalde onderwerpen. Bij ons zou dat bijvoorbeeld kunnen gaan om het herintroduceren van een staantribune. We bemoeien ons niet met spelerszaken, maar kijken vooral naar de lange termijn. Wat is onze cultuur, wie willen we zijn als club?"

Terwijl FC Twente met drie zeges na de winterstop sportief uit het dal kruipt, houdt de club nog altijd de adem in. Twente, verenigt! vroeg de KNVB in een brief zelfs om coulance bij een eventuele straf, omdat de bestuurders die de fouten begingen inmiddels allang gevlogen zijn en slechts hun opvolgers en de aanhang de dupe zouden worden van bijvoorbeeld puntenaftrek.

"De situatie blijft zeer onzeker en in die zin ook redelijk kritisch", zegt Gerritsen. "Als de KNVB of gemeenteraad toch geen vertrouwen meer heeft in de huidige leiding, houdt het alsnog op. Met deze stichting proberen we in elk geval een basis te leggen voor een nieuwe toekomst. We hebben bij andere clubs gezien dat ze sneller en sterker terugkomen uit een crisis wanneer supporters meer inspraak krijgen. Dit mag nooit meer gebeuren."

undefined

Onderzoek Ben Knüppe

Onderzoeker Ben Knüppe startte begin januari in opdracht van de KNVB en de gemeente Enschede met een onafhankelijk onderzoek naar FC Twente, dat in financiële problemen kwam vanwege onder meer dubieuze afspraken met investeringsfonds Doyen over transfergelden. Hij richt zich bij het doorlichten van de club op drie onderwerpen. Hoe kon het zo misgaan onder leiding van voorzitter Joop Munsterman, met welke bestuursstructuur is dat in de toekomst te voorkomen en hoe staat de club er financieel voor? De aanklager van de KNVB wacht het onderzoek van Knüppe af voor hij zijn eventuele straf uitspreekt.

Eerder kwam de licentiecommissie van de bond al met een straf vanwege het verzwijgen van delen van de overeenkomst met investeringsfonds Doyen. De club moet daardoor onder meer alle aanbevelingen van het onderzoek uiterlijk 1 mei hebben doorgevoerd om de licentie voor betaald voetbal te behouden. "We verwachten begin maart de uitkomsten van het onderzoek van Knüppe en ons eigen onderzoek naar diverse transfers die vraagtekens opriepen", zei woordvoerder Richard Peters. "We staan onder curatele en moeten daarom elke uitgave boven 50.000 aan de KNVB voorleggen, maar verder gaan de dagelijkse werkzaamheden hier gewoon door."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden