Bouwconflict zuigt gemeente mee

De bouw van de Essalammoskee ligt stil door geruzie tussen aannemer en moskeebestuur. Mogelijk moet Rotterdam bijbetalen.

Het moskeebestuur van de Rotterdamse Essalammoskee zocht in 2000 niet lang naar een aannemer voor zijn nieuwe moskee naast de Kuip. Bouwbedrijf Karl König uit het Duitse Ober-Mörlen, door een Turkse Duitser geleid, had zich bewezen met de bouw van een spraakmakende moskee in Frankfurt am Main.

Bij de eerste steenlegging eind oktober 2003 lag er geen juridisch dichtgetimmerd bouwcontract tussen het moskeebestuur en de moslimaannemer. Beide partijen gingen met elkaar in zee op basis van mondelinge afspraken, kattenbelletjes en goed vertrouwen.

Bijna vijf jaar later is er niets meer over van die goede sfeer. Vorige maand stonden moskeebestuur en aannemer voor de tweede maal dit jaar tegenover elkaar in de Rotterdamse rechtbank, ditmaal voor het treffen van een provisorische boedelscheiding. Er loopt intussen een bodemprocedure. Daarin eist de bouwer ruim 1 miljoen voor achterstallige betalingstermijnen. Het moskeebestuur vordert omgekeerd 1,9 miljoen euro omdat de aannemer de moskee niet af heeft gebouwd binnen de afgesproken termijn. „De ruwbouw staat, maar daarmee is alles gezegd. De minaretten moeten nog geplaatst worden, de afbouw, elektriciteit, ramen, van alles moet nog”, zegt raadsman Frank Hulshof die het moskeebestuur bijstaat.

Oorspronkelijk zou de megamoskee, met plek voor 1300 gelovigen en twee minaretten van elk vijftig meter hoog, op 30 juni 2005 af zijn. Beide partijen wijzen naar elkaar dat die datum niet gehaald is. De aannemer heeft ’drie, vier keer’ de opleverdatum zonder deugdelijke reden uitgesteld, zegt Hulshof. Volgens Rob Leijssen, raadsman van het bouwbedrijf, draagt het moskeebestuur zelf schuld. Tijdens de bouw werd het ontwerp gewijzigd, er kwamen extra klussen bij, de rekeningen werden laat en soms niet betaald en het overleg verliep moeizaam. „Bepaalde beslissingen moesten worden uitgesteld totdat meneer Al Sayegh (de zaakwaarnemer van de sjeik uit Doebai die de moskeebouw sponsort, red.) de tijd had om naar Rotterdam te komen. En soms kwam hij ook gewoon niet.”

Toen de irritatie over en weer dreigde over te koken, staken beide partijen vorig jaar september de koppen bij elkaar. De vrede werd getekend, evenals een contract waar de juristen buiten werden gehouden. Leijssen: „In een normaal aannemingscontract staan er betalingstermijnen in per bouwfase. Dat is hier niet gebeurd.” De moskee moest op 31 maart klaar zijn, maar Karl König staakte de werkzaamheden eerder nadat het moskeebestuur een rekening niet had voldaan. Omdat het al duidelijk was dat de aannemer de deadline niet zou gaan halen, zegt het moskeebestuur.

Sindsdien ligt de bouw stil. Het moskeebestuur wil nu met de onderaannemers de moskee voltooien. Hulshof heeft z’n cliënt alvast wel een ’professionele directievoerder’ aangeraden.

Vorige week liet de aannemer beslag leggen op de oude Essalammoskee, als onderpand voor de openstaande 1 miljoen. Dat belemmert de gebedsdiensten niet, maar betrekt de gemeente Rotterdam wel bij het bouwconflict. De moskeestichting krijgt volgens een afspraak met de gemeente een nieuwbouwmoskee op eigen grond in ruil voor de grond onder de oude Essalam. Daarmee dreigt Rotterdam op te draaien voor de onbetaalde rekeningen van de moskee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden